Ken Block gör Gymkhana 4 i Hollywood

Driftingvirtuosen Ken Block har gjort sin fjärde film i Gymkhana-serien, den här gången hos Universal Studios i Hollywood. Det bjuds blinkningar till gamla filmer, driftingdans mellan gaffeltruckar och mycket däckrök. Nämnde vi gorillan på Segway, förresten?

Ken Block Gymkhana Four

Nu är det dags för den fjärde filmen i Ken Blocks Gymkhana-serie. Succén på YouTube har varit enorm och räknar man ihop alla de olika filmerna - med sina varianter - blir det i runda slängar 100 miljoner visningar!

Amerikanska rallyförare är inte vanliga men förra året gjorde stuntmannen, skateboardåkaren, motorcrossföraren, med mera, Kenny Block ett försök i WRC och skrapade ihop två poäng. Inte mycket, kanske, men i alla fall de första poängen sedan 1988 som en amerikan kört in i Rally-VM.

Desto bättre har Ken Block lyckats med sina videofilmer. Gymkhana-serien började hösten 2008 och tillhör de mest sedda någonsin på nätet. Gymkhana Three har 35 miljoner visningar och lite beroende på hur man räknar har Gymkhana-filmerna sammanlagt runt 100 miljoner visningar på YouTube!

Nu är det dags att se den fjärde filmen, logiskt döpt till "Gymkhana Four", och den här gången har Ken Block valt Hollywood och närmare bestämt filmbolaget Universal Studios som miljö.

Ken Block Gymkhana Four

Ken Blocks Ford Fiesta är specialbyggd av Olsbergs MSE i Nynäshamn. Motorn ger ostrypt 850 hk men har fått effektkurvan justerad för Ken Blocks körning och toppeffekten är nu 650 hk.

Vi ska inte förstöra allt för mycket av överraskningsmomentet men kan säga så mycket att det bjuds på många roliga blinkningar till gamla filmklassiker (hur många filmer hittar ni?). Produktplaceringarna är frikostiga och gränsar nästan till parodin "Mördartomaterna anfaller igen" från 1988.

Ford Fiestan som används i de två senaste filmerna är för övrigt specialbyggd av Olsberg Motorsport Evolution, MSE, i Nynäshamn. Motorn behöver förstås var kraftfull för att spinna alla fyra hjulen i varje given situation men den har dessutom ett effektband som anpassats till Ken Blocks krav. Toppeffekten anges till 650 hk men är egentligen nedtrimmad från 850 hk, maximala vridet är 900 Nm redan vid 4.000 rpm och 0-100 km/h går på två sekunder. Fiestan är i mycket lik WRC-bilen men har anpassats för driftingens behov.

Hur var det nu med gorillan som kör omkring på en Segway i Gymkhana Four? Vi ska inte ens försöka förklara – se filmen!

Ken Block Gymkhana Four

Ken Block, 43 år, är en talang inom många sporter men dessutom också en skicklig affärsman som omsätter stora belopp varje år. Produktplaceringen i Hollywood-filmen är inte direkt diskret ...

Ett nytt mästerverk, Gymkhana-filmerna är mina favoriter på YouTube!
117
14