Cadillac Ciel – för öppna landskap

En Cadillac ska vara storslagen, lyxig och gärna öppen. Det ligger liksom i generna. Och nya konceptbilen "Cadillac Ciel Concept" vill påminna oss om detta, samtidigt som den ger en hint om framtiden.

Lika vacker och storslagen som motorvägen längs kusten mellan Los Angeles och San Francisco? Eller bara väldigt "amerikansk"? Smaken är som baken (= delad) och vi får väl se vad som händer i Cadillacs framtid.

Just nu är det full rulle i trakterna kring Monterey, söder om San Fransisco i Kalifornien, där finsmakarna samlas för lyxbilsutställningen "Pebble Beach Concours d'Elegance". Ett perfekt tillfälle att presentera en ny, öppen Cadillac och det är precis vad man gör i form av konceptbilen "Ciel".

De som är bekymrade över korrekt uttal kan forma läpparna till bokstäverna C och L (på engelska), vilket Cadillac gärna vill förknippa med fransmännens ord för "himmel".

"Storslagen, uttrycksfull lyx är något vi alltid förknippat med Cadillac," säger Clay Dean som är Cadillacs globala designchef. Dean fortsätter: "Ciel ska påminna om detta historiska arv, samtidigt som konceptbilen pekar ut en framtidsinriktning för varumärket."

Cadillac Ciel

Cadillacs chefsdesigner Clay Dean presenterade konceptbilen "Ciel" för publiken i Pebble Beach, Monterey. Titta gärna på YouTube-filmerna nedan för att se publikens reaktioner.

Cadillac Ciel är verkligen stor och har gott om plats för fyra personer, hjulbasen är utsträckt över 318 centimeter och längden är 5,2 meter. Inredningen är exklusivt utformad, som sig bör på en lyxig konceptbil, med paneler i italienskt olivträd och frästa aluminiumdetaljer blandat med handsydd skinninredning.

Drivlinan ger också en fingervisning om vad som kan komma i framtiden, när de amerikanska V8:orna framstår som allt för törstiga. Den direktinsprutade V6:an på 3,6 liter känner vi igen men nu är den turbomatad med dubbla aggregat och får dessutom hjälp av ett hybridsystem. Den sammanlagda effekten uppges till 425 hk och 585 Nm och vid lägre hastigheter används inte förbränningsmotorn alls, då är det eldrift som gäller.

Vad ska det då bli av Ciel? Bilen är inte alls ett skott från höften, utan Clay Dean låter meddela att "… vi skulle inte visa upp bilen om vi inte menade något med det…" Kanske kan Cadillac tänka sig en ny, fullstor sedanmodell med liknande stuk?

Cadillac Ciel är helt rätt inriktning för varumärket. Jag gör tummen upp!
274
30