Saabs löner kan bli försenade – igen

I ett pressmeddelande varnar Saabs företagsledning för att utbetalningen av augustilönerna kan bli försenade. Samtidigt antyder informationsdirektör Eric Geers att en bättre finansiell lösning kan vara på plats inom kort.

Saab produktion Trollhättan stilla

Saabs produktion har stått still sedan april och tålamodet hos de anställda börjar nog ta slut, efter flera försenade löneutbetalningar. Kan det komma en räddning, snart?

Bristen på pengar gör sig påmind igen hos Saab Automobile. För tredje månaden i rad kan det bli så att löneutbetalningarna till de anställda blir försenade. Varje månad går ungefär 100 miljoner kronor ut i lön och uppenbarligen finns inte de pengarna i kassan, just nu.

Enligt Saabs informationsdirektör Eric Geers är läget pressat just nu och det drabbar alla anställda, samtidigt påpekar han att personalen varit enormt lojal trots de bekymmer företaget haft.

Eric Geers, informationsdirektör på Saab Automobile

Eric Geers, Saab.

"Just nu har vi inte pengarna," säger Eric Geers. "Vi hade räknat med att pengarna skulle komma in men de är inte där ännu. Det är beklagligt att det blivit så här, men vi jobbar stenhårt för att hitta en bättre lösning.

"Det är en tuff situation för alla inom Saab, samtidigt har vi 11.000 orders och fler kommer in. Vi vill komma igång och leverera bilar igen. Förhoppningen är att vi får ett besked snart som vi kan gå ut med och lämna det här bakom oss. Jag vill dock inte spekulera om när vi kan ge besked, vi får vänta lite till," säger Eric Geers.

Om pengarna inte kan betalas ut till fullo på torsdag den 25:e frestas tålamodet ytterligare hos anställda och fackliga representanter. All negativ publicitet innebär också att läget försämras ytterligare för varumärket och återförsäljarnätet, som redan sitter i en svår situation då de varit utan leveranser sedan i april.

Vem eller vilka som eventuellt skulle kunna förbättra Saabs situation är inte känt. Det har under ett par veckor ryktats om "The Deal", en större uppgörelse som skulle innebära att Saabs kortsiktiga kapitalbehov blir löst och produktionen kan komma igång igen.

Saab klarar det här med hjälp av en ny finansiär. När leveranserna kommer igång igen fylls kassakistan på nytt.
421
146