VW: Flera nya medlemmar i Up-familjen

Nya citybilen Up kommer i flera nya varianter. På Frankfurtsalongen ställer Volkswagen ut en eldriven e-Up, snåla Eco Up, tuffa Cross Up, en sportig GT Up, en fyradörrarsvariant och två buggykoncept.

Volkswagen slår på stort på Frankfurtsalongen. Förutom vanliga tredörrars-Up visas sex konceptvarianter.

Volkswagen Up ska bli den nya folkbilen, som ska säljas över hela världen till relativt lågt pris. Den kompakta citybilen offentliggjordes i augusti och modellen visas nu upp i sin helhet på Frankfurtsalongen. Men Volkswagen nöjer sig inte med en tredörrarsversion av Up. Ytterligare sex konceptbilar i Up-familjen visades upp, och de flesta är i princip klara för serieproduktion.

Helt eldrivna e-Up sätts i produktion 2013 och får en elmotor på 82 hästkrafter. Toppfarten blir 140 km/h och den totala räckvidden ligger på mellan 12 och 14 mil. På en timme kan batteriet snabbladdas till 80 procents kapacitet och en full laddning tar fem timmar i ett vanligt vägguttag. Taket består av solceller som ser till att ladda batterierna och driva kupéfläkten i varmt väder.

Eco Up får en trecylindrig 1,0-liters gasmotor med turbo på 68 hk, och modellen har snåltrimmats med hjälp av Volkswagens Bluemotion-teknologier. Konceptbilen är fullt körbar och det är bara en tidsfråga innan modellen sätts i produktion. Koldioxidutsläppet blir 79 gram per kilometer.

Galna Buggy Up sätts kanske inte i serieproduktion, men snåla Ecp Up och tuffa Cross Up borde hamna i försäljningshallarna inom kort.

Precis som vi misstänkte när Volkswagen lanserade nya Up kommer också en sportig variant. Den heter GT Up och får en trimmad version av den trecylindriga turbomotorn på 100 hk. Tack vare vikten på 900 kilo lovar Volkswagen att bilen ska kännas som första generationen Golf GTI. Frågan är om vi kan vänta oss en ännu hetare variant – en riktig Up GTI eller Up R...?

Fyradörrarsversionen av Up verkar inte ha fått grönt ljus riktigt än. Den kommer, men Volkswagen vill inte avslöja när. På Frankfurtsalongen ställs även en Cross-version av fyradörrarsmodellen ut, med plastpaneler och hasplåtar i stil med Cross Golf och Cross Polo. Precis som sina syskon blir Cross Up inte fyrhjulsdriven.

Sannolikheten för att de två buggykoncepten ska sättas i produktion är liten, men Volkswagen vill visa en något mer lekfull sida av Up-familjen. Buggy Up inspireras av 1960-talets Bubblabaserade buggys, medan Up Azzurra hämtar sin designinspiration från Medelhavet och har designats av Giorgetto Giugiaro och Walter de Silva.

• Kolla in bildgalleriet på Up-familjen nedan!

Volkswagen Up är vår tids Bubbla!
212
88