Nya besked om Audi quattro Concept

Tyvärr – det blir ingen serieproduktion av Audi quattro Concept, den urläckra sportcoupén som premiärvisades på Parissalongen 2010. Skälet till att det inte blir någon nya Audi quattro är lika enkelt som trist: den skulle bli för dyr.
Annons

Nya besked om Audi quattro Concept
Nej, tyvärr – det blir ingen serieproduktion av Audi quattro Concept. Lättviktsmaterialen och den lilla serien (333 exemplar) drev upp kostnaderna till en allt för hög nivå.

På Genèvesalongen bekräftade Stefan Reil, produktchef på Audis trimmarstuga quattro GmbH, att man fattat ett definitivt beslut om Audi quattro Concept. Och tyvärr blev det negativt, Audi quattro ska inte serieproduceras.

Nya besked om Audi quattro Concept
Stefan Reil ger ett negativt besked, tyvärr blir det ingen serieproduktion av quattro Concept.

Audi quattro Concept ”stal showen” på Parissalongen 2010 och sällan har väl en konceptbil från Audi skapat en sådan positiv respons, åtminstone inte på senare år.

Målet var att Audi quattro Concept bara skulle väga 1.300 kilo – 225 kilo mindre än R8:an och 300 kilo mindre än RS5 – och för att nå dit krävdes lättviktsmaterial som aluminium, magnesium och massor av kolfiber.

Sett till den förmodat lilla serieproduktionen (333 bilar nämndes) skulle Audi quattro bli en mycket dyrbar bil med ett pris långt över Audi R8 GT.

Flera prototyper byggdes av quattro GmbH och det gjordes också en ”lättviktsbil” baserad på Audi RS5, inför ett tekniskt seminarium som en del journalister fick provköra. Mer information om den tekniska bakgrunden för den andliga uppföljaren till Audi Urquattro finns på länken (klicka för att hoppa dit).

Den enda trösten i sammanhanget är att Audis nya designchef Wolfgang Egger varit pådrivande i arbetet med quattro Concept. Kanske kan hans idéer bidra till att göra Audimodellerna mera spännande i framtiden.

Annons
Annons
Rulla till toppen