Äta bakom ratten – farligare än att köra full?

Enligt en ny engelsk studie är det betydligt mer riskabelt att äta mat bakom ratten än att köra alkoholpåverkad eller att knappa på mobiltelefonen.
Annons

Äta bakom ratten – farligare än att köra full?
Reaktionstiden är längre om föraren äter eller dricker bakom ratten än om han knappar på mobiltelefonen, enligt en undersökning gjord i en simulator av universitetet i Leeds.

Just nu debatteras det friskt om telefonanvändande under bilkörning ska förbjudas i Sverige, som i flera andra EU-länder. Men enligt den nya forskningsrapporten ”Two hands are better than one” som gjorts på uppdrag av försäkringsbolaget Esure av universitetet i Leeds kan det finnas andra sysslor som är betydligt mer riskabla.

Att äta mat bakom ratten ökar reaktionstiden vid en olycka med upp till 44 procent, enligt forskarna. Det betyder att om förarens reaktionstid är tre sekunder med båda händerna på ratten, blir den 4,5 sekunder om föraren äter mat under bilkörningen. Om bilen färdas i 120 km/h dröjer det över tre meter längre innan föraren reagerar.

Att dricka kaffe eller läsk under bilkörningen ökar reaktionstiden med 22 procent och risken för att inte kunna hålla sig i sin fil ökar med 18 procent.

En tidigare studie från British Transport Research visade att reaktionstiden ökade med 12,5 procent om föraren har druckit alkohol och har en promillehalt på gränsen för rattfylla. Att tala i telefonen med ikopplad handsfree ökade reaktionstiden med 26,5 procent. Observera dock att dessa resultat kommer från en separat studie.

”Oavsett om det är en kopp kaffe, att packa upp en smörgås eller en paj – allt som betyder att du måste ta ögonen från vägen är väldigt farligt. Vi ser många allvarliga olyckor där förarna tyvärr har varit distraherade och inte kunnat stanna i tid”, säger Martin Fox på AA Insurance.

Annons
Annons
Rulla till toppen