VW har slutfört köpet av Porsche

Volkswagens övertagande av Porsche är nu definitivt avklarat. Integreringen av Porsche i VW-familjen gick snabbare än förväntat, efter en sju år lång och bitvis mycket stormig historia.
Annons

VW har slutfört köpet av Porsche
Radarparet Ferdinand Piëch (till vänster, styrelseordförande VW) och Martin Winterkorn (till höger, vd/CEO för VW) har manövrerat skickligt och kan nu formellt införliva Porsche i den stora VW-familjen.

I förra veckan slutfördes sammanslagningen av Porsche och Volkswagen, där sportbilstillverkaren integreras fullt ut i ”familjen” som Volkswagens tolfte varumärke efter att man nyligen också förvärvade Ducati (via Audi).

Sammanslagningen gick snabbare än beräknat efter att de två företagen funnit en sinnrikt utformad konstruktion där Porsche SE kunde överföra sitt ägande på 50,1 procent i Porsche AG till Volkswagen Aktiengesellschaft. VW betalade 4,5 miljarder euro för den resterande delen och äger nu Porsche AG till 100 procent via ett holdingbolag. Formellt betecknas övertagandet av Porsche som en ”rekonstruktion”, vilket besparar VW en bolagsskatt på över 900 miljoner euro.

Samgåendet mellan de två företagen började på sätt och vis 2005 då Porsche stegvis köpte upp en allt större andel av VW-aktierna i något som skulle kunna liknas vid ett fientligt övertagande. Det ledde till en bitter maktstrid mellan cheferna hos VW och Porsche, ägarfamiljerna Porsche och Piëch, storägaren Niedersachsen (delstat) och inte minst fackförbundsledarna i de två företagen.

VW har slutfört köpet av Porsche
Wendelin Wiedeking skapade enorma vinster åt Porsche, tack vare att VW-aktien steg mot himlen. Själv blev han inte heller lottlös och kunde under 2007 kvittera ut en rekordlön på 600 miljoner kronor.

Uppköpen fortsatte och 2007 var Porsche redo att ta över VW, vilket gjorde att aktiekursen rusade mot stjärnorna och Volkswagen AG under en kort period var världens högst värderade företag. Det ledde till att Porsche i slutet av 2008 redovisade en vinst – skapad av aktievärdet – som översteg omsättningen!

Dock slog bank- och finanskrisen till i början av 2009 och Porsche hamnade i akut kris när de stora lånen skulle omförhandlas. Det slutade med att den dynamiske Porschechefen Wendelin Wiedeking avgick i slutet på juli 2009 och VW samt Qatar hjälpte till att sanera Porsches ekonomi.

Alla juridiska turer kring uppköpet av VW-aktier är dock inte avklarade. Krav på skadestånd har rests från tidigare aktieägare som anser att aktiekursen manipulerats. Om misstankarna, som nu förbereds av åklagare, bevisas i domstol kan det ge upp till fem års fängelse för Wendelin Wiedeking och Porsches tidigare ekonomidirektör Holger Häerter.

Annons
Annons
Rulla till toppen