”Ingen hybridteknik till Lamborghini – däremot…”

Ferrari och Porsche må satsa på hybridteknik men vänta er ingenting sådant till Gallardo eller Aventador, det slår Lamborghini-chefen Stephan Winkelmann fast. Däremot finns det andra förbättringar att se fram emot…
Annons

”Ingen hybridteknik till Lamborghini - däremot...”
Enligt Stephan Winkelmann ska vi inte förvänta oss någon hybridteknik, vare sig till Aventador eller Gallardo (bilden). Men han nämnde inget om Gallardons efterträdare… KLICKA PÅ BILDEN FÖR STÖRRE VERSION

Under Parissalongens inledande mediadagar berättade Lamborghini-chefen Stephan Winkelmann att man inte utvecklar någon hybridteknik till Gallardo eller Aventador. Intervju skedde för en mindre grupp journalister och återges bland annat av australiska ”CarAdvice”.

Anledningen att man inte satsar på hybridteknik, som Ferrari (kommande F70) och Porsche (918 Spyder) gör, är att komponenterna inte får plats. Enligt Stephan Winkelmann påverkas vikten negativt och då försämras alla egenskaper hos bilarna.

Istället fortsätter Aventador med de förbättringar som presenterades under Parissalongen. Stopp/start-system och cylinderavstängning för Aventadors V12-motor kunde vi berätta om först av alla, redan 27 juli. Systemen sänker förbrukningen i EU:s körcykel från 17,2 till 16,0 l/100 km och CO2-utsläppet sjunker från 398 till 370 g/km. Tekniken är utvecklad av Lamborghini själva, speciellt för Aventador.

”Ingen hybridteknik till Lamborghini - däremot...”
Till nästa år firar Lamborghini 50 år som biltillverkare. Det ska uppmärksammas på många sätt under hela året.

Att Gallardon inte får hybridteknik var knappast oväntat eftersom modellen går mot slutet av sin livscykel och väntas ersättas 2014. På Parissalongen kunde vi se det sista ”ansiktslyftet” som följer Gallardon de två sista årsmodellerna. Lägg noga märke till att Winkelmann inte nämnde något om Gallardons efterträdare, som sannolikt ritas på ett vitt papper och delar en hel del teknik med nästa generation Audi R8.

Men cylinderavstängning och stopp/start är bara början på utvecklingskurvan för Aventador LP 700-4. Enligt Stephan Winkelmann har man ”massor av planer för Aventador” och en sådan är en taklös version.

Lamborghinis utvecklingschef Maurizio Reggiani lade till att ”Aventador är en fantastisk teknisk plattform med stor potential”. Något som man kan tolka som utrymme för förbättring, vilket förmodligen innebär någon typ av specialmodell till 50-årsjubileumet nästa år. Det har redan ryktats om 50 extra hk till Aventador, vilket skulle öka toppeffekten till 750 hk. Missa inte vårt stora bildgalleri nedan med över 100 Lamborghini-foton.

Annons
Annons
Rulla till toppen