Jaguar och Land Rover delar plattformar

Nästan var och en av Jaguar och Land Rovers bilar bygger på en egen plattform vilket i dagens läge är fullständigt vansinne. Men nu meddelar Jaguars varumärkeschef att det ska bli ändring.

Range Rover

Alla generationer av Range Rover. Är generation två fortfarande missförstådd eller börjar den få upprättelse?

Effektivisering är på modet och bilmärken tittar på allehanda lösningar för att kunna skapa synergier mellan de olika modellerna för att maximera profiten. Just nu är det Jaguar och Land Rover som ska försöka få 70–80 procent av sina huvudmodeller att dela plattformar. De delar ju redan en mängd dyra komponenter som infotainmentsystem, stolar och drivlinor. 

Land Rover bygger för närvarande sina modeller på fyra olika plattformar: Defender, Freelander/Evoque, Discovery/Range Rover Sport och Range Rover. Jaguar har en plattformar för var och en av sina modeller: XF, XJ och XK. 

Förebilden är så klart Volkswagen-gruppens MQB-plattform som kan hantera hela 60 olika modeller. Autocar rapporterar att Jaguars globala varumärkeschef sade att "det inte kommer hända på en gång. VW:s MQB-plattform kommer ta hela sju år innan den finns under alla potentiella modeller."

VW har börjat släppa ut sina första MQB-baserade bilar på marknaden, bland annat Golf och Audi A3. Däremot så är nya Beetle baserade på PQ35-plattformen som utvecklades för Golf V 2003. 

Källa: Autocar

Bra tänkt, det är så man effektiviserar!
136
8