Ny bilförsäkring – betala per mil

Ju mer du kör, desto dyrare blir försäkringen. Ett amerikanskt försäkringsbolag spårar bilarna med gps – en idé som snart kan lanseras i Sverige.

Snart kan ditt försäkringsbolag ha stenkoll på exakt hur långt du kör. På så sätt kan försäkringspremien sänkas.

Skulle du låta ditt försäkringsbolag spåra din bil med gps, om det skulle sänka din försäkringspremie? Vissa tycker det är en lysande idé medan andra aldrig skulle låta sig spåras i realtid.

Det amerikanska försäkringsbolaget MetroMile startar nu en "pay-per-mile-tjänst". Förare som bara kör på helgen kan sänka sin premie med mellan 20 och 50 procent.

Den känsliga frågan är förstås om försäkringsbolaget ska få övervaka bilkörningen. Enligt MetroMile spåras bara körsträckan. Föraren kopplar in en gps-enhet i bilen och betalar sedan en viss milkostnad, utöver den fasta månadsavgiften.

"Miljontals människor gör medvetna val och färdas oftare med cykel eller kollektivtrafik, vilket gynnar både miljön och våra städer. Traditionella bilförsäkringar tar pengarna som dessa människor skulle ha sparat, och använder dem för att subventionera personer som kör mer. Det är orättvist och vi vill ändra på det", säger Steve Pretre, vd och grundare av MetroMile.

Jag tycker det låter smart! (=gasa) Nej, jag skulle aldrig vilja bli spårad med gps! (=bromsa)
23
100