Aston Martin firar 100 med jubileumsmodeller

BILDGALLERI + FILMER. Det är exakt 100 år sedan Aston Martin grundades. Det ska firas med specialversioner av alla modeller som lanseras med en helikopterfärd i Dubai – och en spektakulär Aston Martin-show i sommar.
Annons

Aston Martin firar 100 med jubileumsmodeller
Aston Martins specialmodeller inför 100-årsdagen får inga tekniska uppdateringar. Köparen får dock ett ”presentkit” med bland annat manschettknappar (?).

Samtidigt som Corvette firar 60 år i sportbilsbranschen drämmer Aston Martin i med ett 100-årsjubileum. Det firas med specialversioner av både V8 Vantage, DB9, Rapide och Vanquish.

Aston Martin bygger 100 exemplar av varje specialmodell. Först ut är Vanquish Centenary Edition som förutom nya emblem får en ny lackbehandling som lägger på omkring 18 timmar på en lackeringsprocess som redan kan ta omkring 50 timmar. På insidan finns en exklusiv Deep Soft-läderklädsel (som i Aston Martin One-77) med kontrastsömnad i silver. Naturligtvis ingår också en numrerad plakett.

Köparna som slår till på en Aston Martin Centenary Edition får också en låda med prylar: bland annat manschettknappar, en penna och ett par Bang & Olufsen-hörlurar. Aston Martin nämner ingenting om några tekniska förändringar på specialmodellerna.

”Aston Martins hundraårsfirande är förstås en stor händelse för oss, våra kunder och våra fans över hela världen. Därför har vi utvecklat dessa speciella Centenary Edition-modeller som snabbt kommer bli mycket åtråvärda – det är jag säker på”, säger Ulrich Bez, vd för Aston Martin.

I samband med 100-årsfirandet och lanseringen av Centenary Edition-modellerna lät Aston Martin lyfta upp en Vanquish på det 321 meter höga Burg Al Arab-tornet. Bilder och filmer på spekataklet finns nedan, tillsammans med faktarutan ”tio saker du (kanske) inte visste om Aston Martin.
 

Den brittiska biltillverkaren grundades i januari 1913 och hette från början Bamford & Martin Ltd, efter grundarna Lionel Martin och Robert Bamford. Men efter framgångarna på Aston Hillclimb i brittiska Buckinghamshire bytte företaget namn till Aston Martin.

De senaste 100 åren har företaget tillverkat 60.000 bilar, och enligt brittiska The Telegraph går tre av fyra tillverkade bilar numera på export. Aston Martin uppger att omkring 90 procent av alla bilar som tillverkats fortfarande existerar – men det finns inte någon exakt statistik över hur många som rullar.

Aston Martin bjuder in till 100-årsfestival den 15–21 juli. Har du vägarna förbi Gaydon finns möjlighet att besöka fabriken, och jubileumsveckan avslutas med att 1.000 Aston Martin-bilar ska samlas i London.
 

Annons
Annons
Rulla till toppen