Aston Martin Rapide får rejäl vitaminkick

Fyrdörrarsmodellen Aston Martin Rapide S får en rejäl effektökning i V12-motorn med 81 extra hästar, upp till 558 hk. Fronten får ett annorlunda utseende och prestanda förbättras också – nu får Panamera se upp.
Annons

Aston Martin Rapide får rejäl vitaminkick
En delvis ny front är det mest utmärkande på Aston Martin Rapide S. Men det handlar inte bara om design, nu uppfyller Rapide S EU:s krav på förbättrat skydd för fotgängare. Klicka på bilden för att hoppa till bildgalleriet.

Gentlemän – och gentlekvinnor – som vill transportera hela familjen med stil har sedan 2010 haft ett brittiskt alternativ i form av Aston Martin Rapide. Halvvägs in i livscykeln väljer Aston Martin att nu uppdatera Rapide och gör det rejält – vilket markeras med tilläggsnamnet ”S”.

V12:an på 5.935 cc – helt turbobefriad, vilket blir allt mera ovanligt – har fått ett rejält effekttillskott på 81 extra hk. Toppeffekten i nya AM11-motorn anges till 558 hk (550 hp) och vridmomentet har förbättrats över hela registret.

Maximalt vrid är ökat från 600 till 620 Nm men Aston Martin påpekar att Rapide S fått till exempel 50 Nm extra så lågt som vid 2.500 rpm. Motorn sitter också 19 millimeter lägre än i föregångaren, vilket sänker tyngdpunkten för hela bilen.

Trots effektökningen har bränsleförbrukningen i EU-cykeln minskat och CO2-utsläppet för Rapide S har sjunkit från 355 till 332 g/km.

All extra effekt har förstås påverkat prestanda och 0-100 km/h går nu på 4,9 sekunder (tidigare 5,2 sekunder). Toppfarten för Aston Martin Rapide S har ökat till 190 mph, alltså 305,7 km/h.

Aluminiumchassit i Rapide S är samma som övriga, det vill säga ”Gen4”, och det innebär bland annat att Aston Martin har begåvat Rapide S med elektroniskt justerbara stötdämpare (Adaptive Damping System, ADS).


På utsidan är de mest uppenbara förändringarna den nya grillen. Precis som med uppdaterade DB9 är det inte enbart en designförändring utan också en anpassning till EU:s krav på förbättrat skydd för fotgängare. Hela grillen är konstruerad för att lossna och förflytta sig bakåt vid en kollision, vilket innebär att Aston Martin kan behålla sin traditionella frontdesign utan att tvingas tillföra plastdetaljer eller stötfångare.

De som vill förändra utseendet ytterligare på Aston Martin Rapide S kan beställa ”Carbon Exterior Pack” vilket innebär en mängd extra kolfiber i fronten, diffusorn bak, ytterbackspeglarna, med flera detaljer. På insidan hittar vi nya material och nya kulörer, bland annat en hålad svart läderklädsel med röd botten.

Svenska priser på Aston Martin Rapide S känner vi inte till ännu men i Storbritannien sägs det bli en mycket måttlig prisjustering uppåt, trots alla förbättringar hos ”S-modellen”. Hur var det då med Porsche Panamera, ska de vara oroliga? Nja, väljer man en Porsche Panamera Turbo S så går faktiskt 0-100 km/h drygt sekunden snabbare. Men allting handlar inte om prestanda, eller hur?

Annons
Annons
Rulla till toppen