MHF: "Stoppa cykellagen!"

Snart kan bilförare tvingas väja för cyklister – något som MHF tror kan leda till fler skadade i trafiken. "Det invaggar cyklisterna i falsk trygghet", skriver organisationen.

Det nya förslaget innebär att bilister måste lämna företräde för cyklister, precis som för fotgängare. Vad tycker du – rätt eller fel? Foto: News Øresund/Johan Wessman/Creative Commons/Flickr

Just nu utreds ett förslag om att bilförare ska ha väjningsplikt mot cyklister. Dessutom kan det bli tillåtet att cykla mot enkelriktat. Det ska öka cykelpendlingen, men ams-läsarna verkade inte helt övertygade när vi skrev om förslaget i september 2012.

Organisationen MHF är inte heller positiva. Motorförarnas helnykterhetsförbund menar att den här typen av cykellag ökar antalet olyckor.

"Vi är starkt kritiska till den föreslagna väjningsplikten för bilister vid cykelöverfarter. Den kommer att leda till fler dödade och skadade i trafiken", säger MHF:s trafiksäkerhetschef Lars Olov Sjöström i ett pressmeddelande.

Anledningen är enligt MHF att cyklisterna invaggas i en slags falsk säkerhet, precis som för fotgängarna med den så kallade zebralagen, som innebär att bilister måste lämna företräde för fotgängare vid ett övergångsställe.

"Zebralagen har gett en rejäl ökning av skadade fotgängare. Om väjningsplikt införs på cykelöverfarter blir det med stor sannolikhet samma negativa utveckling där", säger Lars Olov Sjöström. Tittar man på statistik innan år 2000 dör och skadas det cirka fem–tio procent fler gående på övergångsställe idag jämfört med perioden innan zebralagen infördes.

Läs också: "Bilister ska bli tvungna att väja för cyklister"

cyklister

Med nuvarande regler heter det bland annat att cyklister får korsa vägen "endast om det kan ske utan fara". Cyklisten har alltså inte förkörsrätt automatiskt utan måste ta hänsyn till övriga trafikanter.

Jag tycker det vore bra om bilister hade väjningsplikt mot cyklister.
109
549