Maseratis vd: ”Nollutsläpp är nonsens!”

Maseratis vd föredrar diesel eller naturgas framför elbilar som han anser släppa ut stora mängder koldioxid.
Annons

Maseratis vd:
Maseratis drivlinor kommer numera med turbo. Får vi se en diesel snart?

Det var under den bilmässan i Shanghai som Maseratis vd Harald Wester tog bladet från mun och deklarerade att ”allt detta snack om nollutsläpp är nonsens”. Uttalandet har han baserat på statistik rörande elkraftverks olika effektivitet. I Europa drar en genomsnittlig elbil 86 gram koldioxid per kilometer, i USA är siffran 110 gram och i Kina 191 gram. 

Wester sade att ingen i bilindustrin diskuterar hur effektivt batterierna laddas, något som varierar kraftigt baserat på hur energin framställs. Oavsett så tror Wester att Maserati så småningom kommer att tvingas producera en hyrbiddrivlina för att kunna möta tuffare utsläppskrav. Han tycker att diesel och naturgas är bättre alternativ för att få ned koldioxidutsläppen och han tycker att de är mer gångbara än hybrider. Wester heller inte tror att elbilar är lösningen och han föreslår ett ärligare sätt för att räkna ut utsläpp. 

Vi på ams ställer oss då frågan om man i så fall inte också borde göra en well to wheel-beräkning på fordon som drivs av fossila bränslen för att få en mer korrekt utsläppssiffra? Vad tycker du?

Foto: phalenebdlv/Creative Commons/Flickr

Annons
Annons
Rulla till toppen