Vi provsitter nya Mercedes S-klass

Nils Svärd var på plats för att provsitta baksätet i nya Mercedes S-klass – och han blev riktigt imponerad. "Det är mycket business class-känsla", säger han.

Trots storleken känns nya Mercedes S-klass ganska smidig och slank, enligt Nils Svärd.

Första intrycket: Stor och slank
Jag vet att det låter klyschigt, men inte desto mindre är det sant. När man ser bilen ensam på scenen utan verkliga referensramar ser den väldigt smäcker ut. Det är ett skönt flyt i linjerna och allt harmoniserar. En väldesignad bil helt enkelt. Men jag tror det kommer att upplevas som en större bil än föregångaren när man ser den bland vanliga bilar. Inte minst grillen har vuxit rejält.

Hur är det att sitta i det nya flaggskeppet?
När de första interiörbilderna kom ut var jag skeptisk. Ratten, blaffiga skärmar, knepiga luftutblås – jag hade mina tvivel. Men väl på plats i bilen faller designen på plats. Faktiskt mer än dagens S-klass om jag ska vara ärlig. Detaljkänslan är självklart hög och lyxvibbarna är de rätta.

Framför föraren finns två 12,3-tumsskärmar för instrument och mediasystem.

Inställningar för klimat och massage kan göras i en app innan föraren kliver in.

I baksätet då? Det är väl där alla kommer att sitta?
Ja, för första gången var det Lång-versionen (V222) som utgjorde grunden i utvecklingsarbetet. Nu är det faktiskt vanliga W222 som är den ovanliga och ses som en förkortad S-klass. Inte tvärt om.

S-klassköparen kan välja mellan fem olika typer av baksäten. Jag har bara provat de värre versionerna och det är svårt att hitta något att klaga på. De djupt fällbara stolarna skänker business class-käslna från flyget. I baksätet har man också varsinn 8,4-tums multimediaskärm – även det en förnimmelse av långa flygresor. Kopplingen till Airbus – i vars lokaler vi befinner oss i – är plötsligt rimlig.

Baksätespassagerarna kan roa sig med varsin 8,4-tumsskärm.

Var har S-klass tagit det största steget?
Lanseringen av S-klass tror jag går till historien som det första steget till bilar som kör själv. Adaptiv farthållare i alla ära, nya S-klass har all teknik som behövs för att köra själv i trafiken. Just nu lanseras det med Stop & Go-system som tar hand om kökörning under 60 km/h. Stoppa, köra iväg, styra – S-klass ska fixa biffen.

Men i verkligheten är detta långt ifrån systemets begränsning. Mercedes har valt att lägga ribban vid kökörning under 60 knyck. Dels är det en tillvänjningsprocess hos allmänheten med självkörande bilar. Dels finns det legala hinder i många länder.
 
Vad är besvikelsen med nya S-klass?
Jag hade väntat mig mer "glass och ballonger" under huven. Drivlinorna känns igen från nästan vilken Mercedes som helst. När en helt ny S-klass visas upp ska de visa upp allt krut de har. Visst, en laddhybrid ska komma nästa år – men det är ju den som ska köra in på scenenen och ståta med drivlinor i absoluta framkanten.

Istället kommer laddhybriden flera år efter Toyota, Opel och Volvo. Svagt. Och var är den niostegade automatlådan det pratades om från Mercedes? Det är ju i en S-klass den ska debutera – inte senare. Jag gissar att de har missat en intern deadline under utvecklingen.

Läs också: Alla fakta om nya S-klassen

Om jag hade en Mercedes S-klass skulle jag absolut anställa en chaufför, och själv sitta och mysa i baksätet.
75
266