VW Passat TDI slog snålt rekord i USA

Du får köra hur du vill men måste passera alla delstater från västkust till östkust i USA – på snålast möjliga sätt. Wayne Gerdes och Bob Winger antog utmaningen med en Volkswagen Passat TDI och slog nytt rekord i snålkörning.

Wayne Gerdes och Bob Winger VW Passat TDI USA Guinness Book of Records

Wayne Gerdes och Bob Winger behövde 16 dagar och 1.300 mil för att köra deras Volkswagen Passat TDI till ett nytt rekord, kontrollerat av representanter från Guinness Book of Records. Färden genom 48 stater gav en snittförbrukning på endast 78 mpg – 3,02 l/100 km. KLICKA PÅ BILDEN FÖR STÖRRE VERSION

I en lång serie av artiklar i auto motor & sport har vi belyst hur EU:s testcykel NEDC (New European Driving Cycle) kan manipuleras. Vi har gett artiklarna samlingsnamnet "bränslebluffen" eftersom vi konsumenter blir lurade att tro på förbrukningssiffror som är orealistiskt låga.

Om några år väntas en ny, global testmetod vara klar. WLTC, "Worldwide harmonized Light duty Test Cycle", blir av allt att döma bättre än NEDC men ser tyvärr ut att ha en del inbyggda brister även den.

Den amerikanska testnormen innehåller en större andel landsvägskörning och ger mer realistiska siffror. Jänkarna delar dessutom upp förbrukningen i två siffror: city (stadskörning) och highway (landsvägskörning). Och för oss européer blir det extra rörigt då man mäter "omvänt" i mpg, det vill säga miles (1,6 km) per gallon (3,8 liter).

För en del bilägare i USA har det blivit en självpåtagen, daglig utmaning att överträffa de officiella förbrukningssiffrorna på sin bil – det vill säga få ut fler miles per gallon.

Och är man riktigt tokig finns det en ännu större utmaning, nämligen att snålast möjligt köra genom samtliga 48 delstater (minus Alaska och Hawaii). Förarna får själva bestämma sin resrutt och tricket är naturligtvis att undvika höjdskillnader och annat som kan försämra förbrukningen (hög hastighet, till exempel).

Föregående rekord sattes 2009 med en Volkswagen Jetta TDI som körde genom de 48 delstaterna med en snittförbrukning på 67,9 mpg, det vill säga 3,46 l/100 km. Men det rekordet slogs nyligen av Wayne Gerdes och Bob Winger som under 16 dagar körde en Volkswagen Passat TDI 13.071 kilometer genom 48 stater med en snittförbrukning på 78 mpg – 3,02 l/100 km.

"Vi kände att vi hade en bra chans att slå rekordet med en VW Passat TDI," sa Wayne Gerdes, "men att krossa det med en så låg genomsnittlig förbrukning är verkligen imponerande och ett bevis på potentialen i Volkswagens TDI-bilar. Det visar också hur mycket bränsleförbrukningen beror på förarens körstil".

Volkswagen Passat TDI byggs i USA i VW:s fabrik i Chattanooga och är en något större modell än den Passat som säljs i Europa. Rekordbilen hade en 2,0-liters TDI-diesel med 140 hk och sexväxlad manuell låda där den officiella förbrukningssiffran för highway (landsväg) anges till 43 mpg. En förbrukning som alltså Wayne Gerdes och Bob Winger nästan lyckades halvera i sin rekordkörning, som numera är ett officiellt rekord i Guinness Book of Records.

Ett annat rekord i Guinness Book of Records sattes 2010 när britten Gavin Conway körde 245,7 mil på en tank. Även denna gång i en VW Passat TDI (europeiska versionen) i BlueMotion-utförande. Conway hade genomsnittsfarten 72,5 km/h genom Europa och bilen förbrukade i snitt 3,14 l/100 km.

 

Det där var väl ingen konst - det hade jag också klarat!
49
113