Caterham Seven starkare och snabbare än någonsin

Till helgen är det Goodwood Festival of Speed, och där kommer Caterham att visa upp en ny version av sin klassiska Seven. Med mer pulver än någonsin.

310 hästkrafter på 500 kilo. Nuff said.

Caterham Seven är bland det närmsta man kan komma ren och skär körglädje. Lätt och enkel konstruktion med en bra spis. Bakhjulsdrift och blixtsnabb styrning. Och nu kommer den i sitt hittills hårdaste gatformat.

Den nya värstingmodellen heter 620R och packar 310 hästkrafter under huven. 0 till 60 mph tar under 2,8 sekunder, och det är väldigt snabbt. Lika snabbt som en Lamborghini Aventador med 700 hästkrafter och fyrhjulsdrift faktiskt.   

Kraftkällan är Fords tvåliters durateq-motor, men Caterham har smällt på en kompressor för att få ut de 310 hästarna. Samtidigt kommer 620R väga lika lite som lättviktsspecialaren R500 Superlight, det vill säga runt 500 kilo. 500 kilo! Och 310 hästkrafter!

Växellådan är en sekventiell manuell historia, vilken säkerligen inte kommer att dra ner smilbanden. Snarare tvärtom. Men det är inte bara motorn som är upphottad. Karossen har aerodynamiskt fintrimmats och ett större kylsystem med extraluftintag på huven.

Spårvidden är breddad och det sitter sportdämpare runt om. Fälgarna är 13 tum och skodda med Avon ZZR. 620R har även kolfiberinredning, kolfibersportstolar och racinginstrument med digital hastighetsmätare.

620R ersätter Caterhams R500 och har ett pris på runt en halv miljon kronor i England. Men för den som inte vill ha världens minst användbara bil, så kommer det en 620S senare i år. Den kommer att ha samma riviga motor, men en något mer avslappnad chassisättning.

Klicka här för ett rimligare alternativ! Eller instegsmodellen för runt 165 000 kronor.

Jag vill ha en Caterham!
116
24