Därför kör USA färre mil!

När bilköpandet och bilkörningen bara ökar i Kina avtar den så sakteliga i USA. Här är tre orsaker till varför amerikanarna kör allt färre mil i bil.
Annons

Därför kör USA färre mil!
Fortfarande en vanlig syn i amerikanska backspeglar.

I förra veckan kunde vi läsa om den stora vändpunkten i modern bilhistoria. Världens bilnation nummer ett, USA, har minskat sitt bilkörande de senaste tio åren. New York Times skrev att det främst beror på urbanisering och försämrad ekonomi.

Nu listar den amerikanska tidskriften Forbes de tre största orsakerna till varför USA minskat sitt bilkörande. Journalisten Micheline Maynard på Forbes har fördjupat sig i ämnet och lanserat projektet Curbing Cars: Rethinking How We Get Around. I sitt arbete har Maynard lyckats koka ner det minskande bilkörande till tre orsaker.

1 Ekonomi. Bilar blir allt dyrare och i dag ligger genomsnittspriset för nya bilar på den näst högsta nivån någonsin. Tillsammans med service, försäkring och parkeringskostnader så blir det helt enkelt för dyrt för många att ha bil. Enligt beräkningar kan en amerikansk medborgare spara upp till 500 dollar i månaden på att vara med i en bilpool istället för att äga en egen bil. Men även de som har bil använder lokaltrafik allt mer på vardagarna, och sparar bilkörandet till kvällar och helger.

2 Inställning. Dagens unga har en helt annan inställning till hur pass viktigt det är att äga en bil jämfört med förr. Den som har studielån och inte fått ett fast jobb än har bilinnehav långt ner på sin prioriteringslista. De cyklar och åker bräda, eller lånar bil av någon släkting när det behövs istället. Men även pensionärer skaffar sig ett nytt liv, säljer hus och bil och flyttar till nya ställen där bilbehovet inte är lika stort. I dag finns det många fler transportalternativ än när dagens pensionärer var unga.

Därför kör USA färre mil!
Ford F-150 med V8 tappar och Tesla Model S med elmotorer ökar på den amerikanska marknaden.

3 Miljön. Den tidigare vicepresidenten och miljöaktivisten Al Gores film En obekväm sanning har satt sina spår i många amerikaners miljösamvete. Filmen visas om och om igen i amerikanska skolor. Ett tydligt tecken på att miljömedvetenheten har fått fäste är den ökande försäljningen av elbilar och laddhybrider på den amerikanska marknaden. Det kommer inte att vara avgörande för bilindustrins framtid, men det är ett tydligt tecken om vart vi är på väg skriver Maynard i sin artikel.

Annons
Annons
Rulla till toppen