Klenast i Frankfurt: Caterham Seven 165

Det är inte bara miljöhybrider och prestandamonster som får plats på bilsalongen i Frankfurt. Nu finns nya detaljer om brittiska Caterhams nya instegsmodell.

Namnet Caterham Seven 165 innebär inte att modellen får 165 hästar. Istället ger trepipen från Suzuki bara 80 hästar – men tack vare låg vikt och enkel mekanik ska körglädjen ändå vara på topp, enligt Caterham.

Caterham har redan smygvisat den nya instegsmodellen. Nu har företaget bekräftat att Seven 165 ska visas upp i Frankfurt – men låt inte namnet lura dig. Modellen har i själva verket en trecylindrig Suzukimotor på 660 kubik som utvecklar 80 hästkrafter och 107 Nm. Det gör bilen till en av de effektsvagaste på hela salongen, särskilt i sportbilsklassen.

Caterhams vd, Graham Macdonald, är övertygad om att Caterhams nya instegsmodell, som ska kosta under 190.000 kronor, blir lika rolig att köra som de starkare modellerna. I ett pressmeddelande säger han att det inte är motorstorleken som är det viktiga, utan hur mycket föraren ler.

"Vi tror att vi har fått fram helt rätt formel för vår nya instegsmodell", säger han.

Caterham Seven börjar säljas i januari 2014.

Jag tycker låg vikt är viktigare än hög effekt.
206
7