Maria de Villota dog av naturliga orsaker

I fredags hittades 33-åriga, före detta Formel 1-föraren Maria de Villota död i sitt hotellrum. Familjen har nu meddelat att alla spekulationer om självmord varit oriktiga, Maria de Villota dog av neurologiska skador från den olycka hon var inblandad i för ett år sedan.

 

Spanjorskan Maria de Villota var i juli 2012 inblandad i en svår olycka när Formel 1-teamet Marussi testade sin nya MR-01 på ett flygfält i Cambridgeshire, Storbritannien. Enligt vittnesuppgifter accelererade bilen oväntat i depån och körde in i en lastbil (se videoinslaget nedan). Maria de Villota träffades i huvudet och fick svåra skador i ansiktet. Omständigheterna kring olyckan utreds fortfarande av myndigheterna i Storbritannien.

Till följd av olyckan miste Maria de Villota sitt högra öga och F1-karriären såg därmed ut att vara avslutad innan den ens hade hunnit börja (det var fjärde gången som Maria de Villota körde en F1-bil).

I oktober 2012 gav Maria de Villota de första intervjuerna efter olyckan och bekräftade då att F1-karriären var över, men att hon ville fortsätta vara en förebild för andra kvinnor som är på väg in i motorsporten.

 

 

Inför ett boksläpp befann sig Maria de Villota i Sevilla, där hon på fredagsmorgonen 11 oktober hittades död på sitt hotellrum. På grund av sin låga ålder, 33 år, spekulerades det om Maria de Villota begått självmord.

Under helgen meddelade dock de Villotas familj att läkare fastställt dödsorsaken: neurologiska skador som var sviter av olyckan för ett år sedan. Maria de Villota dog i sömnen ungefär vid sextiden på morgonen.

Maria de Villota var dotter till spanske F1-föraren Emilio de Villata som körde Formel 1 med olika team under slutet av 1970-talet. Hennes karriär inom motorsporten var lång med inhopp i Formel 3, WTCC, GT-racing och även racing i Superleague. I december 2011 testkörde hon en Lotus-Renault R29 F1-bil och fick i början av 2012 jobbet som testförare åt Marussi.

Inom Formel 1 är kvinnliga förare väldigt ovanliga. Senast var det italienskan Giovanna Amati som deltog vid tre tävlingar 1992 men inte lyckades kvala in. Bara fem kvinnor har kört F1-lopp (kvalat) sedan tävlingarna började 1950 och endast två kvinnor tävlat. Den som lyckades bäst var en annan italienska, Lella Lombardi, som tävlade i tolv GP-lopp på mitten av 70-talet. Hon är den hittills enda kvinna som tagit poäng i Formel 1. Lella Lombardi avled i cancer 1992.

Formel 1 skulle bli intressantare för mig om också kvinnliga förare tävlade.
173
47