Tesla Model S brinner efter krock – igen

Nu har det hänt igen, en Tesla Model S har börjat brinna efter en krock. Ska myndigheterna inleda en undersökning om elbilars eventuella farlighet den här gången?

 

Hur farliga är elbilar – kan det börja brinna i elledningar och batteripaket? De som är skeptiska till elbilar är snabba att peka på riskerna men då ska vi veta att "vanliga" bilbränder är så frekventa att de inte ens blir en nyhetsnotis.

I Sverige brinner drygt 1.200 bilar per år men merparten av de bränderna är anlagda. Att en bil börjar brinna av sig själv är mycket ovanligt.

För räddningstjänsten är elbilar en ny utmaning eftersom det gäller att veta vad som gäller och till exempel inte klippa sönder någon strömförande kabel. Amerikanska elbilstillverkaren Tesla släppte i början av året en instruktionsfilm för brandmän där man visar hur en Tesla Model S ska klippas upp vid räddningsarbeten.

I början på oktober hamnade filmen på en brinnande Tesla Model S hos YouTube. Olyckan skedde utanför Seattle och branden sägs ha startat sedan batteripaket träffats underifrån av ett "stort metallföremål" som legat på vägbanan. De amerikanska myndigheterna lät sig uppenbart nöjas med den förklaring till olycksförloppet som Tesla gav och inledde ingen förundersökning om de eventuella risker som finns.

Tesla hade nog gärna velat att bilden av brinnande elbilar ska glömmas bort snabbt men nu har det publicerats en ny video på YouTube med en brinnande Tesla Model S. Filmen är från Merida, i norra Mexico, och enligt mexikanska media skedde olyckan redan 18 oktober (men har uppmärksammats först nu, utanför Mexico).

auto motor & sport

I nummer 23/2013 testar vi Tesla Model S för första gången. Köp tidningen genom att klicka på länken.

Enligt de personer som fanns på plats skulle bilen körts i hög hastighet genom en rondell, kommit upp på en gångbana och sedan hamnat i en mur. Föraren ska ha lämnat olycksplatsen och den brinnande bilen direkt och branden utvecklades sedan till en rejäl brasa innan brandkåren kom till platsen.

Enligt Tesla i USA har man varit i kontakt med föraren och säger sig vara tacksamma att ingen kom till skada vid olyckan. Enligt Tesla är bilägaren också intresserad av att få en ny Model S levererad.

Frågan är om de amerikanska myndigheterna låter sig nöjas även denna gång? Det finns ju ett gammalt talessätt att en gång är ingen gång, men två gånger är en väldigt ful ovana…

När nyheten om den nya branden nådde USA i måndags sjönk Teslas aktiekurs med fyra procent. Kursen har sjunkit med 16 procent sedan branden i början på oktober.

Ni som är nyfikna på Tesla Model S ska inte missa nästa nummer av auto motor & sport. I nummer 23/2013 publicerar vi det första svenska testet av Tesla Model S och intrycken är överväldigande – även om vi också är tveksamma på en del punkter. En sak är säker – efter Tesla Model S har en ny tideräkning börjat för bilindustrin. Förutsatt att inte fler Model S börjar brinna, förstås!

 

Källa: ProgresoHoy.com "Guíador 'fantasma' choca lujoso vehículo eléctrico en la glorieta del pocito en Mérida"

Jag är övertygad om att Tesla har full koll på säkerheten. Att två Model S börjat brinna är bara tillfälligheter.
221
204