Bilbluffarnas nya knep – falsk identitet

Polisen varnar för en ny typ av bedrägeri. Den drabbar bilsäljaren, som riskerar att få betala både skatt, parkeringsböter och andra avgifter.

Kom ihåg att kolla upp identiteten på bilköparen – om inte ägarbytet går igenom står du fortfarande som ägare på bilen.

Det finns många fallgropar att se upp med när bilen ska säljas. Nu varnar polisen för en ny typ av bedrägeri där säljaren visserligen får pengarna, men där bilen inte skrivs över på köparen.

Köparen uppger en falsk identitet, och det gör att själva ägarbytet inte blir godkänt hos Transportstyrelsen. Aftonbladet skriver om Marcus Edström som strax efter att bilaffären blev klar fick ta emot p-böter och avgifter för trängselskatt.

"Jag ringde polisen direkt, men de kunde inte göra något eftersom jag lämnat över nyckeln till bilen självmant. De rådde mig att betala räkningarna och själv åka runt och leta efter bilen, men det är ju omöjligt", säger han till Aftonbladet.

Säljaren har ett ansvar för att ägarbytet går rätt till och det skadar inte att dubbelkolla köparens identitet, antingen genom att ringa Skatteverket eller med hjälp av tjänster som Upplysning eller Ratsit.

Polisen har lagt ned utredningen om Marcus Edströms ärende och nu blir det svårt att undvika avgifterna som dyker upp.

"Jag känner mig helt maktlös, så här kan det ju inte få gå till", säger han till Aftonbladet.

   
Jag tycker att privata bilaffärer brukar vara problemfria.
300
156