Subaru Levorg – en perfekt Sverigekombi?

Subaru visar upp en helt ny kombimodell med mycket rallykänsla – och har vi tur kommer den också till Sverige. "Jag längtar efter en lång provkörning på svenska vintervägar", säger Nils Svärd på bilsalongen i Tokyo.
Annons

Subaru har mycket på gång. Flera premiärer i Tokyo just nu – och i natt ytterligare premiärer i Los Angeles. Det mest intressanta i Tokyo är kombimodellen Levorg. Den ser näst intill produktionsklar ut och den enda som måste bytas ut är i princip namnet…

Levorg är 469 centimeter lång och har ett axelavstånd på 265 centimeter. Det gör att den storleksmässigt hamnar mellan Forester och Legacy/Outback.

Men det är alltså jämfört med dagens Legacy, som snart genomför ett generationsskifte. Subaru visar alltså en ny Legacy redan i natt, på bilsalongen i Los Angeles.

Subaru Levorg – en perfekt Sverigekombi?
Subaru Levorg är ungefär lika stor som en Volkswagen Passat. Nu får vi bara hoppas att den kommer till Sverige!

I Japan ska Levorg, när den bytt namn och blivit officiell produktionsmodell, levereras med två bensinmotorer. Boxermaskiner så klart. Instegsalternativet är 1,6-litersmotorn på 170 hk och 250 Nm. För den som är stressad gäller 2,0-litersversionen med 300 hästkrafter och 400 maffiga newtonmeter.

Kraften når oavsett motorstorlek samtliga fyra hjul via Subarus steglösa automat Lineartronic. Den starkare motorn är tyvärr i dagsläget inte klar för Euro 6-kraven, som alltså är hårdare än både de japanska och amerikanska utsläppskraven.

Om Levorg kommer till Europa och Sverige sker detta troligen tidigt 2015, men vi ska tydligen inte hoppas på boxerdieseln – även om det vore mycket trevligt.

Vår reporter Nils Svärd, som är på plats på bilsalongen i Tokyo, har tittat närmare på nya Subaru Levorg.

”Den känns som en perfekt Sverigenyhet. Storleksmässigt är det en kombi i storlek som en Passat och jämfört med dagens Legacy har Levorg de rätta proportionerna rent designmässigt. Fronten är lagom hungrig för att slå an på Subarus körglada historia från rallyskogarna. Pondus i fronten och akten duger som vilken kombi som helst.”

• Så hur vill du sammanfatta Subaru Levorg?

”Drivlinorna får mig att säga mums och längta till en lång provkörning på svenska vintervägar.”

   

Annons
Annons
Rulla till toppen