Officiell: Volvo Concept XC Coupé – ett steg närmare XC90

Volvo ger en försmak på kommande XC90 med nya Concept XC Coupé. Den får smart teknik och design som ska passa dig med en aktiv fritid. Så här ser den ut!

Volvo Concept XC Coupé är en upphöjd suv-version av konceptbilen som visades upp i augusti. Den visar några av designelementen som också kommer på nästa generation XC90.

Thomas Ingenlath står bakom designen. Klicka för att läsa vår intervju!

Volvo har lovat att visa upp tre konceptbilar innan nya XC90 lanseras i höst. Vi har redan fått stifta bekantskap med Concept Coupé, och Volvo har dessutom släppt teaserbilder på den andra konceptbilen.

Nu visas den upp officiellt. Med nya Concept XC Coupé ska Volvo locka köpare som "gillar extremsporter och ständigt är på jakt efter spänning och utmaningar".

Volvo Concept XC Coupé bygger på den smarta SPA-arkitekturen, precis som Concept Coupé.

"Den nya arkitekturen befriar både oss och ingenjörerna från de begränsningar som var resultatet av att tidigare plattformar delades mellan flera varumärken inom Ford. Den nya SPA-arkitekturen gör det möjligt att skapa de proportioner som är centrala för en mer dynamisk premiumlook", säger Thomas Ingenlath, som är Senior Vice President för designavdelningen på Volvo Car Group.

Concept XC Coupé har en del orangefärgade detaljer, som hasplåtarna. Den produktionsfärdiga versionen av Volvo XC90 visas upp i höst.

Jämfört med Concept Coupé får den nya XC-konceptbilen mer accentuerade hjulhus, längre axelavstånd och högre taklinje. Men fronten har inte ändrats särskilt mycket – de T-formade led-strålkastarna hänger också med till produktionsversionen av XC90.

Målet med Concept XC Coupé är alltså inte att visa exakt hur nya XC90 kommer se ut när den visas upp i höst, utan att ge en försmak på designspråket.

"Volvo Concept XC Coupé är ytterligare en demonstration av vad vi kan uppnå med vår nya arkitektur. Den tar oss lite närmare den kommande XC90. Men det är självklart att en sjusitsig bil med tre rader säten kommer att ha ett större och fylligare utseende än den fyrsitsiga. Volvo Concept XC Coupé är mer att betrakta som en Cross Country-version av en elegant coupé", säger Thomas Ingenlath.

Volvo avslöjar inga detaljer om drivlinan, men texten "Plugin Hybrid" syns på sidorna. Vi gissar att Concept XC Coupé får samma teknik som Concept Coupé – alltså en fyrcylindrig bensinmotor med både turbo och kompressor som driver framhjulen, och en elmotor som driver bakhjulen. Totaleffekten i Concept Coupé är 400 hästkrafter och vridmomentet är 600 Nm.

Läs också: Thomas Ingenlath förklarar Volvos nya designspråk
Läs också: SPA gör Volvo XC90 smartare och säkrare

Se fler bilder i galleriet!
 

Jag tycker Concept XC Coupé ser bra ut. Snyggt jobbat, Volvo!
808
68