Trafikverkets miss om fri fart på svensk motorväg

Just nu är det fri fart på en motorväg genom Halland efter en miss från Trafikverkets sida. Polisen har inte rätt att ge fortkörare böter.
Annons

Sedan årsskiftet är det i praktiken fri fart som gäller på E6 genom Halland, enligt TV4-nyheterna. Trafikverket har inte har lyckats ta fram regler för hur snabbt bilförarna får köra på E6 mellan Skottorp och Heberg. Nya regler är på gång – men förmodligen dröjer det till i april.

”Vi har en försökssträcka med variabel hastighet. Där kan vi ändra hastigheten mellan 80 och 120 km/h beroende på väder och vind. Den försöksförordningen gick ut vid nyår, och det innebär att står det 80 km/h på den variabla skylten gäller inte det eftersom det inte funnits någon föreskrift på det”, säger Nikolaos Kapsimalis, trafikingenjör på Trafikverket.

Men att det skulle råda fri fart på E6:an, som TV4-nyheterna först hävdade, håller varken polisen eller Trafikverket med om.

”Någon har tolkat det som att det skulle vara fri fart. Men finns det ingen föreskrift är det bashastigheten som gäller”, säger Nikolaos Kapsimalis.

På motorväg är bashastigheten 110 km/h.

• I nyhetsinslaget ser vi en intervju med Trafikverkets presskommunikatör, som inte säger emot påståendet att det skulle råda fri fart på E6?

”Han var kanske inte helt 100-procentigt säker på vad som gällde. Han har inte sagt att det är fri fart”, säger Nikolaos Kapsimalis.

Enligt trafikpolisen i Halland har skyltarna med de variabla hastighetsgränserna varit påslagna trots att det inte finns något lagstöd för att fälla bilister som trotsar gränserna. Plåtskyltarna på E6:an visar 120 km/h, men bashastigheten är 110 km/h.

Oavsett vad som står på de någon av skyltarna är det alltså 110 km/h som gäller, enligt Fredrik Ekman på trafikpolisen i Halland. Men han medger också att polisen inte tänker bötfälla någon som kör 120 km/h. Även om de digitala skyltarna skulle visa 80 km/h är det fritt fram att köra 110 km/h – och även 120 km/h med polisens tillfälliga ”rabatt”.

• Vad tycker du själv om Trafikverkets agerande i den här frågan?

”Vi jobbar ju för trafiksäkerhet och att minska antalet dödade och skadade i trafiken. Då vill vi ha stöd för det vi gör i trafiken. Gör någon fel ska det finns en föreskrift som gäller. Att föklara det här för allmänheten är inte lätt, det kan ta tio minuter av vår tid”, säger Fredrik Ekman.

Annons
Annons
Rulla till toppen