Superbilen som ska slå Tesla

På bilsalongen i Genève hittar vi en elbilstillverkare med extremt höga mål. Vad sägs om en räckvidd på 60 mil – trots en effekt på 925 hästar!?
Annons

Superbilen som ska slå Tesla
Företaget Quant har tidigare visat en snabb elbil med hjälp av Koenigsegg. Den här gången är den svenska superbilstillverkaren inte alls inblandad.

Det fanns förstås gott om elbilar på Genèvesalongen. En av de mer uppseendeväckande var en sportig limousin med måsvingedörrar från en liten biltillverkare i Liechtenstein.

Quant e-Sportlimousine är längre än en Mercedes S-klass och väger 2,3 ton. Enligt företagets teknikchef är bilen inte produktionsfärdig – men den är heller inget koncept. Tanken är att Quant ska testa en ny typ av batteri, som ska ge bättre räckvidd än i dagens elbilar.

Quant e-Sportlimousine har en elmotor för varje hjul, vilket gör bilen fyrhjulsdriven. Tillsammans ger systemet som mest 925 hästkrafter. 0–100 km/h ska gå på 2,8 sekunder och toppfarten uppges till imponerande 379 km/h. Men än så länge är detta alltså inte testat i verkligheten.

Batterierna använder en teknik som kallas NanoFlowCell, och som ska ha fem gånger bättre prestanda i förhållande till sin vikt jämfört med dagens elbilsbatterier. NanoFlowCell-tekniken ska kombinera det bästa från både batterier och bränsleceller. Enligt Quant ligger räckvidden på över 60 mil.

Quant har tidigare varit i hetluften med andra modeller. Redan 2008 visade företaget upp en eldriven bil med plats för fyra. Effekten låg på 512 hästar och även Koenigsegg var inblandade. Nu är tanken att Quant e-Sportlimousine ska börja testköras på allmän väg mot slutet av året.

Annons
Annons
Rulla till toppen