Saab Sonett tvåtakt – en kärlekshistoria

Kan man älska en Saab Sonett? Frågar ni Glenn Roberts i USA är det ingen tvekan – Saab Sonett med tvåtaktsmotor är det coolaste man kan köra! Se filmen från Petrolicious med blårök och härligt tvåtaktsbrum.
Annons

När Petrolicious gör en filminspelning vet man redan på förhand att det blir bra. Ingen onödig musikslinga som stör utan riktigt motorljud och genuina entusiaster som får prata till punkt och berätta om sina älskade bilar.

Den här gången vill vi tipsa om Petrolicious film om Glenn Roberts och hans Saab Sonett II från 1966. Då hade precis tillverkningen i Arlöv kommit igång och de första 28 bilarna som byggdes hade tvåtaktsmotor, precis som Saab Sonett I. Året därpå gick Saab över till fyrtaktsmotorer, de V4:or som man hittat hos Ford.

Saab Sonett II hade siktet inställt på den amerikanska marknaden och just det här exemplaret köptes i Florida av Glenn Roberts föräldrar. När Glenn skulle börja på gymnasiet köpte han bilen av sina föräldrar och helrenoverade den 2004.

Den trevliga tvåtaktsmotorn – som är en stor del av anledningen till att Glenn är så fäst vid sin Sonett – är på 841 cc och ger 60 hk. Det räcker för blixtrande prestanda, 0–100 km/h går på 12,5 sekunder och toppfarten är 150 km/h för denna Saab Sonett II.

Saab-fabriken i Arlöv byggde Sonett fram till 1974 och tillverkningstakten var måttlig, totalt blev det 10.236 bilar. Till dessa kommer de sex (6) Sonett I som Saab byggde i Åsaka, utanför Trollhättan.

 

Läs även

Fler filmer från Petrolicious.

Saab Sonett tvåtakt – en kärlekshistoria
Den första Saab Sonett I ”Super Sport” visades på Stockholms Bilsalong 1956 och skeppades därefter raskt över till New York. Den lilla popnitade sportbilen med sin glasfiberkaross hade en trimmad tvåtaktare på hela 57 hästar och genom att vända motorns rotation gick det att få in hela kraftpaket bakom framaxeln, istället för att ha det hängande framför. Rolf Mellde, en pionjär inom svensk bilindustri (vid ratten på bilden ovan), var starkt bidragande till att Sonett blev verklighet.
Annons
Annons
Rulla till toppen