General Motors återkallar igen – och igen...

UPPDATERAD! Pickuper som kan börja brinna och komponenter i framvagnen som kan brytas av helt – även vid normal körning. Fredagens återkallelse från General Motors omfattar över 600.000 bilar, däribland Chevrolet Cruze. Men under måndagen kom nästa chockbesked – ytterligare 1,5 miljoner GM-bilar återkallas för fel på servostyrningen.

Chevrolet Silverado är en av många modeller som nu måste tillbaka till verkstaden.

Skandalen i General Motors fortsätter växa. De senaste veckorna har biljätten först återkallat miljontals bilar för olika typer av fel, bland annat ett allvarligt problem med att krockkuddarna ibland inte utlöser vid en olycka – något som kan ha orsakat flera dödsfall. Senaste återkallelsen kom i måndags, ytterligare 1,5 miljoner bilar vilket gör att GM:s uppdateringar omfattar nästan sju miljoner fordon.

I fredags gick GM ut med ytterligare en stor återkallelse på totalt 662.000 bilar.

Den gången var det dock inte tändningslåsen som behövde åtgärdas. GM återkallar 490.000 exemplar av Chevrolet Silverado, GMC Sierra, Chevrolet Tahoe/Suburban och GMC Yukon på grund av att en oljeläcka kan uppstå i växellådan vilket kan leda till brand.

GM känner till tre fall där bilarna har börjat brinna, men inga skador eller dödsfall är kända.

Dessutom återkallas 172.000 exemplar av Chevrolet Cruze med bensinturbomotorn på 1,4 liter. Man har upptäckt materialfel på drivaxlarna som i värsta fall kan haverera även vid normal körning. Om det händer förlorar bilen sin drivning och stannar, men styrning och bromsar ska fortsätta att fungera, hävdar GM. De Chevrolet Cruze som står ute hos återförsäljarna får inte säljas förrän de åtgärdats.

De Chevrolet Cruze med 1,4-motorn som sålts i Sverige är byggda i Sydkorea och har inte samma leverantör av drivaxlar. Inga svenska Chevrolet Cruze omfattas alltså av den amerikanska återkallelsen.

Däremot är det en handfull Chevrolet HHR som ska återkallas i Sverige för byte av tändningslås. Tändningen kan under färd slås av från "på" till "radioläge" och då stannar motorn och krockkuddarna utlöser inte. GM:s rekommendation är att inte låta nyckeln sitta i en nyckelknippa med andra nycklar, då kan tyngden av dessa bidra till att nyckeln vrids om i låset. Även ett 50-tal Opel GT ska få sina tändningslås utbytta.

Uppdatering 1/4: Nu står det klart att GM återkallar ytterligare 1,5 miljoner bilar. Nu är det servostyrningen som kan sluta fungera. Styrförmågan försvinner inte helt, men bilen blir mer tungstyrd.

Bilarna som omfattas är Chevrolet Malibu, HHR (utan turbo) och Cobalt, Saturn Aura och Ion samt Pontiac G6. Samtliga är modeller från den nordamerikanska marknaden och få av dessa har importerats till Europa.

Det här är bara en tillfällig svacka – jag är säker på att GM:s kvalitetskontroll fungerar som den ska.
56
249
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.