Aston Martin skippar suven – bygger superlyxig sedan

Aston Martin ska väcka liv i namnet Lagonda – men inte med en suv, utan en lyxig och extremt exklusiv sedanmodell. Enligt nya uppgifter kan den visas upp redan i sommar.
Annons

Det är 67 år sedan Aston Martin köpte lyxbilsmärket Lagonda, och under 1970-talet lanserades en lyxig sedanmodell med samma namn. Den floppade totalt på grund av katastrofala kvalitetsproblem – men nu är det nya tag som gäller hos Aston Martin.

I flera år har det ryktats om att Aston Martin ska väcka liv i namnet Lagonda och på Genèvesalongen 2009 fick vi se en konceptsuv med det traditionstyngda namnet. Men nu verkar det som att Aston Martin istället ska lansera en lyxig sedanmodell med namnet Lagonda.

Enligt uppgifter till Car Magazine ska den nya Lagondamodellen bara tillverkas i 100 exemplar av Aston Martins specialavdelning Q. Det handlar alltså om en extremt exklusiv bil som i första hand inte ska konkurrera med Mercedes S-klass. Lagonda ska bli ett sportigare alternativ till Rolls-Royce Phantom och Bentley Mulsanne.

Aston Martin skippar suven – bygger superlyxig sedan
Sedanmodellen Lagonda ska hämta tekniken från nuvarande Rapide. I nuläget handlar det alltså inte om en helt ny modell, utan en exklusiv specialversion av Rapide.

Mycket av tekniken under skalet ska hämtas från Aston Martin Rapide, med en V12-motor på 600 hästkrafter. Eventuellt får Lagonda också en 8-stegad automatlåda. Det verkar alltså inte som att Aston Martin ska använda en motor från Mercedes. De båda bilkoncernerna har ett samarbetsavtal som innebär att Aston Martin ska använda Mercedesmotorer i framtiden – förmodligen först i nästa generation DB9, som lanseras 2016.

Car Magazine har spionbilder på nya Aston Martin Lagonda och den ser inte riktigt ut som vi är vana att Aston Martin-modeller brukar se ut. Istället för en lång, svepande taklinje bjuder Lagonda på ett kantigt designspråk och en ny tolkning av den klassiska Aston Martin-grillen.

Den nya sedanmodellen visas upp i sommar – kanske på den välbesökta bilfesten Goodwood Festival of Speed redan i juni, eller på Goodwood Revival senare i september?

Läs också: 10 lyxbilsfakta som får dig att gå i totalspinn
Läs också: Aston Martin återkallar 17.000 bilar
Läs också: Aston Martin överger V12:or – köper AMG:s V8

Aston Martin skippar suven – bygger superlyxig sedan
Den nya sedanmodellen hämtar designinspiration från den kantiga företrädaren från 1970-talet. Förhoppningsvis lider den nya sedanmodellen inte av samma katastrofalt dåliga byggkvalitet.
Annons
Annons
Rulla till toppen