BMW 6-serie Gran Touring ska sätta Mercedes på plats

De tyska biltillverkarna fortsätter satsa på nischmodeller. För dig som tycker BMW 5-serie Touring känns för vanlig kommer snart en ny och snygg konkurrent till Mercedes CLS Shooting Brake, i form av 6-serie Gran Touring.
Annons

Att gå igenom BMW:s modellprogram är ett betydligt mer omfattande arbete idag än för bara tio år sedan. Nu trängs 3-serien med 4-serien och 5-serien med 6-serien, samtidigt som vi också fått flera nya karossalternativ. Både Gran Turismo och Gran Coupé är nya påfund.

Och det är inte alls konstigt att biltillverkarna satsar på nischmodeller. Tekniken finns redan i stora volymmodeller, och med ett läckert designspråk kan priserna läggas på en högre nivå vilket innebär bättre försäljningsmarginal.

Hos BMW viskas det just nu om en direkt konkurrent till Mercedes CLS Shooting Brake. Det handlar alltså om en snygg och exklusiv kombiversion av en fyradörrarscoupé. BMW:s modell kommer heta Gran Touring, och med det nya namnsystemet kommer den heta 6-serie i förnamn, och inte 5-serie, på samma sätt som Gran Coupé-versionen av 3-serien byter namn till 4-serien. Hänger du med…?

BMW 6-serie Gran Touring ska sätta Mercedes på plats
Mercedes har ett försprång med CLS Shooting Brake, som började säljas redan 2012.

BMW 6-serie Gran Touring blir en kombiversion av 6-serie Gran Coupé, men att kalla den kombi är inte helt rättvist. Bagageutrymmet har inte högsta prioritet. Istället är det designen som köparna vill åt, med sluttande och coupéliknande taklinje och skulpterat bakparti. Att det sedan finns lite extra plats för golfklubbor och annat i bagageluckan är förstås bara en fördel.

Precis som 6-serie Gran Coupé får den nya Gran Touring-varianten också karmlösa dörrar och en läcker interiör med head up-display, iDrive-kontrollratt med pekplatta och digitala instrument.

Även motorerna hämtas direkt från resten av modellprogrammet. Det innebär bensinmotorer på mellan 320 och 450 hästkrafter samt en dieselmotor på 313 hästkrafter. Kanske kan vi också förvänta oss en snabb M-version samt en hybridmodell.

Om BMW ger grönt ljus för serieproduktion av 6-serie Gran Touring dyker den förmodligen upp strax efter att den nuvarande 6-serien får ett ansiktslyft med annorlunda front. Hur det skulle kunna se ut kan du se på illustrationen här ovan. 

• Vad tycker du – borde BMW sätta 6-serie Gran Touring i produktion?

Annons
Annons
Rulla till toppen