Centerpartiet vill straffa törstiga bilar – och bygga laddstolpar

Centerpartiet vill att alla som köper en törstig bil ska tvingas betala ett strafftillägg. Snåla och miljösmarta bilar får däremot ordentlig rabatt. Dessutom kommer ett statligt stöd för utbyggnaden av laddstolpar.

Det ska vara dyrt att köpa en bil med dåliga miljöprestanda, enligt Annie Lööf (C). Foto: Albin Olsson/Creative Commons/Wikimedia

Det märks att valet närmar sig. Under onsdagen höll Centerpartiets Annie Lööf ett sommartal och en stor del av det handlade om miljöbilar.

"Vi vill ha ett system som både premierar miljövänliga bilar och avgiftsbelägger bilar med dåliga miljöegenskaper", skriver regeringens fyra C-ministrar på DN Debatt.

De skriver också att bilen inte bara är en frihetssymbol, utan nödvändig som transportmedel på landsbygden.

För att få fler att välja en miljöbil vill Centerpartiet ha ett så kallat "bonus-malus-system", där bilar med de bästa miljöegenskaperna och lägsta utsläppen får en ordentlig premie. Törstiga bilar med dåliga miljöprestanda drabbas av en straffavgift.

Men det nya systemet är i själva verket inte så nytt, menar Lise Nordin. Hon är riksdagsledamot och energipolitisk talesperson för Miljöpartiet.

"Lööf talar om bonus-malus som en nyhet i sitt tal. MP har drivit det länge och C röstat ner. C misslyckats att genomföra det i Alliansen", skriver hon på Twitter.

Förutom premien till snåla bilar och straffavgiften för törstiga bilar vill Centerpartiet införa ett statligt stöd för laddstationer i hela landet som ska ge 10.000 nya laddplatser och ett antal snabbladdningsstationer.

Rabatt för snåla bilar och straffavgift för törstiga bilar – det låter som ett bra system, tycker jag.
232
558
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.