Jättesuven BMW X7 ska sätta Mercedes GL på plats

För att utmana Audi Q9 och Mercedes GL kommer snart en ny jättesuv från BMW, som kallas X7 och som ska öka försäljningen på den viktiga USA-marknaden. Här är de första illustrationerna.
Annons

Nu är det officiellt bekräftat att BMW ska bygga en större suv-modell ett snäpp ovanför X5 – det fick vi veta redan i mars. BMW ska utöka fabriken i amerikanska Spartanburg som ska bygga X7, som den nya modellen ska heta.

Under finanskrisen 2008 lades X7-projektet ned men nu har bilen alltså fått grönt ljus för serieproduktion igen. Att erbjuda en stor och rymlig suv är extremt viktigt på USA-marknaden där några av konkurrenterna heter Cadillac Escalade och Mercedes GL. BMW hoppas också att X7 kommer sälja bra i Ryssland, Kina och Mellanöstern.

Men framöver kommer den stora suv-klassen växa ordentligt. Volkswagen planerar nya CrossBlue, Audi ska bygga Q9 och nu kan vi också visa några illustrationer på hur BMW X7 skulle kunna se ut.

Läs också: Sjusitsiga BMW X7 ska byggas – första bilden

Jättesuven BMW X7 ska sätta Mercedes GL på plats
BMW X7 får gott om plats för sju åkande – fattas bara, när jättesuven är över fem meter lång. Fyrhjulsdrift och automatlåda blir standard.

Till skillnad från BMW X5 får den större X7 betydligt mer plats längst bak, på den sista stolsraden. Designen hämtar tydlig inspiration från resten av BMW:s suv-modeller, inklusive X5, men är förstås större på alla ledder.

Tekniskt ska BMW X7 baseras på teknik från kommande X5, X6 och 7-serien, som den kommer dela bland annat motorer, elektronik och säkerhetssystem med. Tack vare användning av aluminium ska vikten hållas på en rimlig nivå.

BMW har dock inga planer på att göra som Volvo och enbart erbjuda fyrcylindriga motoralternativ. BMW X7 kommer med turboladdade sex- och åttacylindriga bensinmotorer samt ett antal dieselalternativ. Däremot är det inte otroligt att instegsversionen av BMW X7 får en fyrcylindrig motor. Fyrhjulsdrift och en 8-stegad automatlåda blir standard.

BMW X7 börjar säljas 2017.

Illustraioner: Schulte Design

Läs också: Volkswagen CrossBlue – en sjusitsig bjässe
Läs också: Volkswagen satsar sju miljarder på XC90-utmanare

Annons
Annons
Rulla till toppen