Verkstäder missar allvarliga fel: ”Det är skrämmande”

Kalla fakta i TV4 granskade åtta bilverkstäder och resultatet är nedslående. De flesta missar viktiga fel och en av dem hittade på ett eget fel. "Så här kan det inte fortsätta", säger Milos Kosijer, som är tekniker på Motormännens riksförbund.
Annons

Litar du verkligen på din bilverkstad? Kalla fakta har granskat fusket i bilverkstadsbranschen, som omsätter så mycket som 60 miljarder kronor om året. Åtta bilar lämnades in hos lika många etablerade verkstäder i Stockholmsområdet.

Resultatet blev att flera av verkstäderna missade felen, och att en av verkstäderna hittade på ett eget fel på bilen. Ett av problemen är att många verkstäder inte kontrollerar det som står i protokollet.

På en Volvo S40 ville Upplands Motor byta bromsarna bak för över 6.000 kronor. Men enligt Milos Kosijer på Motormännen räcker det att plocka bort bromsklossarna och smörja bromssystemet vilket kostar drygt 1.500 kronor.

”Det är 6.000 kronor för något som inte behöver göras”, säger han.

”Det är absolut inte okej. Då har vi lurat kunden”, säger Jan Eriksson, som är servicechef på Upplands Motor.

AD Bilverkstad ville byta bromsbelägg fram på en Audi A4, trots att de var felfria. Det är pengar helt i sjön, enligt Motormännen. De åtgärdade heller inte den låga bromsvätskenivån, luftfiltret var inte monterat korrekt och lufttrycket i däcken var felaktigt.

”Det är skrämmande det man ser här. Man får en bock i serviceprotokollet och sedan struntar man i att kolla hur det ser ut på bilen”, säger Milos Kosijer.

När TV4 konfronterar AD Bilverkstad blir stämningen upprörd och reportern får inget svar.

Totalt blev sju av åtta bilverkstäder underkända – bara Solna Bilteknik godkändes. Anledningen till det dåliga resultatet är enligt Thomas Engström, som är vd för Kontrollerad Bilverkstad, bland annat ökad konkurrens, prispress och ont om tid hos verkstäderna.

”Branschen måste fundera på vad man kan göra. Så här kan det inte fortsätta”, säger Milos Kosijer, som dock påpekar att alla verkstäder inte beter sig illa.

”Vi ska inte dra alla verkstäder över en kam. Det finns ju bra verkstäder också.”

• Du kan se hela avsnittet av Kalla fakta på TV4 Play.

Undersökning: Hur nöjd är du med garantierna på din bil?

Annons
Annons
Rulla till toppen