Euro NCAP: Nya toppbetyg – men Opel Corsa och Mini får skämmas

En ny serie krocktester hos Euro NCAP har delat ut femstjärniga toppbetyg till Ford Mondeo, Kia Sorento, Land Rover Discovery Sport, Porsche Macan, Subaru Outback och Volkswagen Passat. Men det blev "bara" fyrstjärnigt för Opel Corsa, Smart Forfour och Mini Cooper. Sämst gick det för Dacia Logan som bara fick tre stjärnor av Euro NCAP.

Den här hösten finns det en stor grupp av bilförare som lusläst allt de kan hitta om Volkswagen Passat och Ford Mondeo. Båda modellerna gör sitt generationsskifte och rullar i detta nu ut till bilhandlarna. Hos många företag är just Mondeo och Passat två favoriter hos de som har möjlighet att ha tjänstebil. Vi har gjort vårt bästa för att fylla på informationen och snart får ni läsare ett riktigt test där Ford Mondeo och VW Passat möts – må bäste bil vinna!

Men en sak som våra läsare här på auto motor & sport inte kunnat läsa, och som även påverkat vår betygsättning, är hur säkra Passat och Mondeo är i Euro NCAP:s krocktest. Nu är det dock slut på spekulerandet och Euro NCAP meddelar idag att både Mondeo och Passat belönas med fem stjärnor – toppbetyg, alltså.

Skillnaderna mellan Passat och Mondeo i krocktestet är relativt små. VW Passat tjänar några extra poäng på sina säkerhetssystem och har något högre betyg på barnsäkerheten. Även Kia Sorento, Land Rover Discovery SportPorsche Macan och Subaru Outback tilldelades fem stjärnor.

I en värld där man förväntar sig att alla bilar ska få fem stjärnor i betyg från Euro NCAP blir det uppseendeväckande när bilmodeller "bara" uppnår fyra stjärnor. Detta öde drabbade Opel CorsaSmart Forfour och Mini Cooper.

Allra sämst gick det för Dacia Logan som bara fick tre stjärnor av Euro NCAP. Kupéutrymmet skadades märkbart vid frontalkollisionen och det avspeglade sig på krockdockorna, där inte många områden lyste gröna (= bra betyg). Dacia Logan har också få hjälpsystem som ökar säkerhetsnivån. Detaljerad information om krockresultaten finns på Euro NCAP:s hemsida (klicka för att komma dit). På Euro NCAP:s kanal på YouTube finns alla krockfilmer och mer information (klicka på länken för att hoppa dit).

 

Missa inte denna läsning:

Euro NCAP: Tesla Model S får toppbetyg – Suzuki misslyckades

 

 

Ett femstjärnigt betyg från Euro NCAP är helt avgörande när jag väljer bilmodell.
184
80
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.