Tesla utvecklar en ”robot-orm” för laddkabeln – så här?

Elon Musk, grundare och chef för Tesla Motors, utlovade nyligen i ett twitterinlägg att man utvecklar en "robot-orm" som själv kan ansluta laddkabeln på bilen. Låter lite kusligt med en automatisk metallorm men nu vet vi hur den kan se ut – titta på filmen och förvånas!

Ni som har elbil eller använt en sådan under en tid vet hur det är. Hela tiden blir man smutsig av den där förbaskade laddkabeln. Den ligger på marken och det är näst intill omöjligt att inte smutsa ner händerna, skita ner kläderna och sen även få smuts på ratten. Smutsen förflyttar sig runt på allt man vidrör.

Visst, man kan använda handskar och även ha dubbla uppsättningar kabel som sitter ständigt inkopplade hemma och på jobbparkeringen. Men det är ändå svårt att undvika smutsen.

Smartaste sättet att undvika smutsiga kablar är förstås induktiv laddning. Den tekniken har vi vant oss vid när det gäller eltandborstar och rakapparater, allt fler smartphones får också möjlighet att laddas på det viset. För en elbil blir det dock knappast en induktiv laddare på mer än ett ställe, och det är hemma i det egna garaget. Apparaturen måste också byggas in i golvet och det lär inte bli billigt.

Smutsiga laddkablar är naturligtvis inget som undgått Tesla-chefen Elon Musk. På nyårsafton kom ett budskap via twitter som fick många att höja på ögonbrynen: "Btw, we are actually working on a charger that automatically moves out from the wall & connects like a solid metal snake. For realz." (Förresten, vi arbetar med en laddare som automatiskt körs ut från väggen och ansluter sig som en robot-orm, det är helt sant.)

En robot-orm? Låter ju lite läskigt men bara veckor tidigare presenterade företaget OC Robotics sin nya "Series 2 – X125 system", en typ av industrirobot som kan röra sig med stor precision och förses med olika verktyg. Den ser onekligen ut som en orm och möjligen är det något sådant här som Elon Musk tänkt sig. Titta på filmen ovan och skriv i kommentarerna vad du själv tror om tekniken.

Elon Must twitter solid metal snake

Elon Musk twittrade om en robot-orm som rör sig ut från väggen och automatiskt ansluter elbilen till laddning. Kan det vara en lösning som vi ser i filmen längst upp på sidan?

Den här idén tror jag benhårt på – en robot behövs för laddkabeln!
120
24
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.