Bortglömd bilskatt såld – för sanslös summa

”Ladugårdsfyndet” i Frankrike, som upptäcktes i höstas, har auktionerats bort. Bilarna var en del av Roger Baillons samling och har varit bortglömda i nästan 50 år. Hela samlingen såldes för sammanlagt 239 miljoner kronor. Dyrast blev som väntat Ferrari 250 GT SWB California Spyder från 1961, som klubbades för 155 miljoner kronor.
Annons

I december kunde vi berätta om ett av de största ”ladugårdsfynden” som gjorts i modern tid. Två personer knutna till det franska auktionsföretaget Artcurial Motorcars hade fått uppgifter om en ”bortglömd” bilsamling och den visade sig ha tillhört industrimannen Roger Baillon.

Den ursprungliga samlingen, som var tänkt att bli ett bilmuseum, bestod av cirka 200 bilar och samlades in mellan 1950–1970. Hälften av dessa såldes under 70-talet då Roger Baillon fick ekonomiska bekymmer och de flesta utgick från att alla bilar sålts.

Läs också: Sällsynt Måsvinge-Mercedes gömd i garage

Men cirka hälften av bilsamlingen gömdes undan på en gård och bland dessa ingick en Ferrari 250 GT SWB California Spyder från 1961, en av endast 37 tillverkade, samt en Maserati A6G 2000 Berlinetta Grand Sport Frua från 1956. Ferrarin ägdes av flera kändisar inom fransk filmindustri och användes vid ett flertal filminspelningar, bland annat med Jane Fonda och Shirley MacLaine.

Många av bilarna hade stått utomhus och var därför i olika nivåer av förfall men ett 60-tal bedömdes vara i säljbart skick. Bland dessa fanns modeller från Auto Union, Bugatti, Citroën, Delahaye, Delage, Facel Vega, flera Ferrari, Hispano, Jaguar, Lancia, Maserati, Packard, Porsche, Renault och Talbot-Lago.

Läs också: Ladugårdsfynd – Corvette 1963 split window

”Roger Baillons samling” auktionerades ut i fredags, 6 februari, och intresset var stort med 1.600 förhandsregistrerade budgivare på plats och ytterligare 1.000 internationella budgivare online. 3.500 personer hade samlats och det blev en maratonauktion på elva timmar.

Hela samlingen såldes för sammanlagt 239 miljoner kronor. Som väntat blev Ferrari 250 GT SWB California Spydern dyrast med ett pris på 155 miljoner kronor, köparen var en anonym ”internationell budgivare”. Maseratin såldes för 19 miljoner kronor. Enligt Artcurial Motorcars är det auktionsrekord för båda dessa modeller.

 

Missa inte denna läsning:

Bortglömd bilsamling upphittad i Frankrike – värd 250 miljoner

 

Annons
Annons
Rulla till toppen