Amerikanska journalister hyllar Volvo XC90 – bäddat för succé

Presentationen av nya Volvo XC90 fortsätter och nu får vi rapporterna från de amerikanska journalisterna. USA är den viktigaste marknaden för XC90 och ska vi sia något om den framtida försäljningen, baserat på hyllningarna i amerikansk press, så har Volvo byggt en storsäljare.

Volvo XC90 är om inte skräddarsydd så i alla fall konstruerad med stor hänsyn till de amerikanska bilköparna. Det var i USA som gamla XC90 blev en exportsuccé och med den höga dollarkursen har Volvo ett guldläge för att öka sina inkomster.

Allt hänger förstås på hur nya Volvo XC90 uppfattas och där har motorjournalisterna en viktig uppgift. Deras första intryck kommer att forma bilden av XC90, åtminstone fram till att de första ägarna berättar för omgivningen hur bra bilen är.

Och ska vi döma av de första rapporterna från USA har Volvo skapat en kommande storsäljare.

Missa inte – Vi provkör Volvo XC90: "Väldigt mycket nytt!"

Autoblog.com är världens största bilblogg och det genomslag den har i den engelskspråkiga världen går inte att underskatta. Seyth Miersma rapporterar från Spanien och kan knappt bärga sig innan han får en testbil, eftersom det var så länge sedan det kom en ny XC90. Tretton är en lång tid, trots allt, och nya XC90 är den första av många modeller på en helt ny plattform.

Volvo XC90 var värd all väntan, det konstaterar Seyth Miersma och berättar att modellen behåller Volvos kärnvärden samtidigt som det just nu kan vara den mest "heta" modellen på marknaden om man söker en sjusitsig lyxsuv.

Seyth Miersma är helt lyrisk över pekskärmen och Sensussystemet som får alla andra bilar – förutom kanske Tesla Model S – att se klena ut. Responsen och snabbheten är så bra som man har rätt att vänta sig. Även om en del kanske saknar traditionella knappar utnämner Seyth Miersma Sensus till det bästa infotainmentsystemet på marknaden.

Även stolarna utnämner Seyth Miersma till de bästa på marknaden med stora möjligheter till justering och anpassade med gott om utrymme "for tall guys like myself", som Miersma uttrycker det. Prismässigt ser Seyth Miersma nya XC90 som den mest attraktiva lyxsuven i segmentet. Även om Seyth Miersma erkänner att han hellre kör sportbilar så vet han hur en bra familjesuv ska uppföra sig. "Det här är ett helsikes bra första steg för ett återfött Volvo", avslutar Seyth Miersma.

 

Scott Evans på Motor Trend skriver att även om nya XC90 inte är den perfekta bilen så är det bra nära.

Car & Driver skickade Eric Tingwall till Spanien för att provköra nya XC90 och han inleder artikeln med att berätta om det återhållsamma, svenska sättet att uttrycka framgång. Gärna lyx, men det ska inte vara något man skryter med.

Eric Tingwall hyllar Volvo för att man går sin egen väg och inte bygger en tysk suvmodell. Pekskärmen känns fullständigt naturlig för den som använt en iPad och säkerhetstänkandet går igen i alla detaljer, som till exempel startknappen som inte är en knapp utan ett vred. Precis som hos en del av de europeiska journalisterna är Eric Tingwall kritisk till att automatlådan är lite tveksam vid gaspådrag och gärna växlar ner allt för kvickt istället för att dra iväg på vridmomentet.

Volvo XC90 har ett baspris strax under 50.000 dollar i USA och det är förstås en nivå som inte alla har råd med. Men Eric Tingwall konstaterar att det ändå är prisvärt jämfört med konkurrenterna och speciellt i de mera fullmatade versionerna framstår XC90 som "billig" om man skulle utrusta Audi Q7 eller BMW X5 till samma nivå. Volvo XC90 är kanske inte den bästa bilen att skryta med sin framgång, avslutar Eric Tingwall, men det kan vara den bästa bilen att belöna sig själv med.

Provkörning: Nya Volvo XC90 känns säker och pålitlig
Unik provkörning: Nya Volvo XC90 imponerar

Scott Evans på Motor Trend inleder sin provkörningsrapport med att Volvo tagit god tid på sig att ta fram en ersättare till gamla XC90. Men det har varit värt vänta och även om inte nya XC90 är den perfekta bilen så är det bra nära. Allt sammantaget en excellent lyxsuv, enligt Scott Evans, som är precis vad Volvo behöver nu.

Scott Evans hoppar snabbt över den exteriöra designen och konstaterar att det är inne i bilen som all "action" finns. Motor Trends utsände reporter berömmer materialkvaliteten, de snygga detaljerna, känslan och lyxnivån. XC90 är dessutom både praktisk och rymlig med bekväma stolar och utmärkt vy utåt från alla positioner tack vare den låga placeringen av fönstren.

Pekskärmen och Sensussystemet utnämner Scott Evans till det bästa som finns på marknaden, punkt slut. Däremot skulle han gärna se att det fanns fler USB-uttag, den moderna familjen kräver många sådana.

Även Scott Evans konstaterar att Volvo XC90 inte är den billigaste suvmodellen på marknaden men ändå hyggligt prissatt om man vill ha en fullmatad version. Han avslutar sin provkörning med att beskriva XC90 som en gammal vän som alltid ställer upp. Rätt bil för Volvo i precis rätt tid och om inte nya XC90 säljer minst lika bra som den gamla så är de synd och skam.

 

Missa inte denna läsning:

Auto Express ger högsta betyget till Volvo XC90 – fem stjärnor

Volvo XC90 – här är betygen från de internationella tidningarna

 

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Verkar lovande, jag är övertygad om att nya Volvo XC90 blir en succé i USA.
1008
49