Rasistattacker och homofobi – här är Jeremy Clarksons värsta misstag

Fick sluta på Top Gear efter våldsamt gräl.
Annons

Rasistattacker och homofobi – här är Jeremy Clarksons värsta misstag
Jeremy Clarkson kan ha dragit sitt sista kontroversiella skämt på Top Gear.

Jeremy Clarkson är förmodligen den bilvärldens minst politiskt korrekta person någonsin – alltid är det någon han retar upp. Många försvarar hans attacker mot exempelvis lastbilschaufförer och personer som inte åker bil utan använder kollektivtrafik med att det är ”charmigt” och ”därför man tittar på Top Gear”.

Men förra året delade BBC ut en sista varning. Om Jeremy Clarkson uttalade sig kontroversiellt ytterligare en gång skulle han tvingas bort från kanalen och från Top Gear. Under tisdagkvällen blev det känt att han haft ett våldsamt gräl med en producent och därefter stängts av.

Jeremy Clarkson har uttalat sig sexistiskt, rasistiskt och homofobiskt flera gånger. Här nedan har vi samlat ihop några av alla tillfällen när han trampat i klaveret.


✔ Bussförare som inte släpper fram bilar först har han kallat ”little Hitler bastards” som ska ”skjutas mitt i ansiktet”.

✔ Jeremy Clarkson drack tillsammans med sin kollega James May gin och tonic bakom ratten på en Toyota Hilux i ett Top Gear-avsnitt. Tekniskt sett befann sig bilen på internationellt vatten (eller is, eftersom teamet skulle ta sig till Nordpolen).

✔ ”Lastbilschaufförer har väldigt mycket att göra”, förklarade Clarkson i ett Top Gear-inslag: ”Växla, växla, kolla i speglarna, mörda en prostituerad, växla, växla, mörda. Det är väldigt mycket att göra på en dag.”

✔ Personer som jobbade i Hyundaimontern på bilsalongen Birmingham skulle enligt Jeremy Clarkson ha ”ätit en hund till lunch” och BMW-personalen beskrevs som nazister.

✔ När Top Gear testade Tesla Roadster tog batteriet slut och bilen fick puttas in i ett garage. Teslachefen Elon Musk menade att batteristoppet var fejkat och drog Top Gear inför rätta.

✔ Clarkson har beskrivit Daihatsu Copen som ”ganska gay”…

✔ …och han har sagt att alla som strejkar ska skjutas i ansiktet. BBC fick 314 brev som stödde Clarkson och 21.335 klagomål från personer som inte gjorde det.

✔ Han har dessutom skämtat elakt om Rumänien, Indien och Mexiko. I fallet Mexiko skämtade han dock tillsammans med sin Top Gear-kollega Richard Hammond.

✔ Förra året använde Clarkson ordet ”slope” i ett program, vilket är ett nedsättande ord för en asiatisk man.

✔ Han ska också ha mumlat ”n-ordet” vid inspelningen av ett Top Gear-inslag, men den delen av inslaget sändes aldrig eftersom Clarkson själv sa ifrån.

✔ Under hösten filmade Top Gear i Argentina, bland annat med en Porsche med registreringsskylten H982 FKL. Många tog det som ett tecken på att BBC skämtade om Falklandskriget och teamet utsattes för stenkastning.

Annons
Annons
Rulla till toppen