Så gick det för ”världens sämsta” Saab 9-5 kombi

Minns du en Saab 9-5 kombi som i februari såldes på Blocket, med den lilla brasklappen: "Du kommer ångra dig – allt är sönder”? Annonsen blev en viral succé. Men det slutade inte där. Så här gick det för bilen – och ägaren.
Annons

I februari 2015 lade Enköpingsbon Magnus Eriksson ut en annons på Blocket som blev en enorm viral succé, bland annat med hjälp av auto motor & sport. Han skulle sälja sin Saab 9-5 kombi och började säljtexten med orden: ”Du kommer ångra dig”.

Sedan fortsätter han sågningen genom att påstå att i princip allt har gått sönder: ”Bilen har gått ca 19.500, allt har gått sönder, för att nämna några av de värsta felen kan jag nämna turbo, drivknutar, ac, hjullager, bromsar, listan kan vara hur lång som helst.  

I texten kan man läsa att bilen egentligen var tänkt till Magnus dotter: ”Bilen har varit helt usel under hela vår bekantskap. Den var tänkt som bil till min dotter men har varit en katastrof från dag 1.”

Att allt var sönder och att dottern skulle ha den, var något Orio, leverantör av Saab originaldelar, tog fasta på. De bestämde sig för att återställa bilen till så nära ursprungsskick som möjligt. Orio tog hjälp av Högdalens Bil- och skadecenter och Maptun Performance i Örebro gör att genomföra arbetet.

Dagens sämsta köp: "Du kommer ångra dig"
Sveriges roligaste bilannonser
Så gick det för
Ur annonsen: ”Dottern tog bilen till Arlanda och väl framme så Exploderade bilhelvetet (trodde hon) Transporten från Arlanda till Enköping kostade bara 100% av bilens värde och den renoveringen av turbon kostade ytterligare ca 50% av bilens värde. Vill du ha en utmaning i livet eller kanske är du för glad och söker något att gå och gnälla över är bilen något för dig. Livet kommer aldrig mer bli sig likt och när du än tar bilen kan något oväntat hända.”

Vad har ni (Högdalens Bil- och skadecenter och Maptun Performance) gjort med bilen?
– Vi har lackat om hela bilen, slipat bort all rost och tagit bort bucklor. Dessutom har vi bytt ut höger bakskärm, hjulhus, alla lister utanpå bilen och slutligen bytt framruta. Pust, säger Micke Nygren på Högdalens Bil- och skadecenter.

– Bilen har genomgått en ordentlig service. Motorn var i väldigt dåligt skick, så där har vi fått byta ut i princip allt. Från kamkedjetransmission till vattenventil. Dessutom har vi bytt ut det mesta som har med bromsar att göra. Inuti bilen har vi bytt ut delar av inredningen, som till exempel stolar, baksäte och dörrsidor med mera. Även klimatanläggningen har fått sig en översyn, säger Örjan Karlsson, verkstadsansvarig på Maptun Performance.

Ni har i princip bytt ut allt?
– Det kan man säga. Vi bytte ut det som vi räknade med skulle gå sönder inom en tolvmånadersperiod, vilket alltså var en hel del. Egentligen rörde det sig som standardgrejer, men bilen var också väldigt dåligt underhållen av tidigare ägare. En Saab som har gått så förhållandevis få mil ska inte behöva vara i så dåligt skick. Sedan har han visserligen haft en del otur med bilen också. Den var ingen pärla på något sätt. Men nu är den tiptop, säger Örjan Karlsson.

Hur skiljer sig ”Blocketbilen” mot andra bilar ni arbetat med?
– Den var både i sämre skick och äldre än andra bilar vi brukar få in. Normalt är det knappt någon idé att laga en bil som är så gammal. Bilen var minst sagt sliten. Ägaren ljög inte i annonsen, säger Micke Nygren på Högdalens Bil- och skadecenter.

• Se hur projektet gick till i filmen ovan eller läs mer här!

Annons
Annons
Rulla till toppen