Film från testet: Här blir krockdockan överkörd

Kan man lita på autobromssystem? Svaret är nej. Vi har testat sex nya bilar och kommit fram till att skillnaderna är stora, i flera fall kördes krocktestdockan över.
Annons

Film från testet: Här blir krockdockan överkörd
Läs vårt test av autobroms i nr 10. Köp online, klicka på bilden.

153 oskyddade trafikanter omkom förra året i Sverige. Nu kommer autobromssystem på bred front som utlovar att bilarna ska bromsa automatiskt och förhindra krockar med både bilar och oskyddade trafikanter. Med hjälp av radar och kamera ska bilarna upptäcka bilar och i vissa fall även oskyddade trafikanter som gående och cyklister.

När man ska köpa ny bil bör autobroms definitivt finnas med på kravlistan, men det gäller att läsa på vad systemet ska klara.

Autobromssystemet testas i sex bilar: Volvo V60, Mercedes C-klass, Mini Cooper, Nissan Qashqai, Subaru Outback och VW Up. I filmen nedan ser vi tyska auto motor und sport testa autobromssystemet.

Texten fortsätter nedan.

Sämst i testet är Nissan Qashqai, som vi bara ger en av fem möjliga stjärnor. Nissan säger mycket riktigt att systemet bara varnar sin förare, att det inte bromsar själv. Det stämmer, men tyvärr är varningen diskret och väldigt sen. Kommer det här systemet att rädda liv?

Flera av autobromssystemen visar klara brister. Och bara ett system klarar av stillastående och rörliga hinder upp till 50 km/h på ett perfekt vis.

I ams nr 10 läser du testet med betyg på alla autobromssystem, samt vilka bilar som har autobroms som tillval och extrautrustning. Dessutom stort reportage om Volvos utveckling av autobroms – ett system som även klarar att bromsa för mötande bilar vid vänstersväng (observera att vi testar nya XC90 i ams nr 11, se nedan).

• Klicka för att se filmen när vi testar XC90 och fyra andra lyxsuvar

Film från testet: Här blir krockdockan överkörd
Stort test av nya Volvo XC90 mot konkurrenterna i ams nr 11, i butik 13 maj eller läs online direkt.
Film från testet: Här blir krockdockan överkörd
Nr 11 i butik 13 maj. Klicka för att läsa direkt.
Missa inte 

I auto motor & sport nr 11, läs online eller köp i butik 13 maj, testar vi Mercedes X5, Mercedes ML, Renault Ecpace, VW Touareg och nya Volvo XC90. 

Vi hämtade nya Volvo XC90 på fabriken i Torslanda och åkte med bilarna i karavan direkt till krocksäkerhetsföretaget Autolivs stora testanläggning i Vårgård. Är Volvo världsbäst på aktiv krocksäkerhet. 

• Klicka för att se filmen när vi testar lyxsuvarna

• Klicka här för att läsa direkt!

Annons
Annons
Rulla till toppen