VW Golf GTI Clubsport – färdig för 40-årsjubileum 2016

På Wörthersee-träffen visar Volkswagen idag upp ett "koncept", Golf GTI Clubsport. Inte mycket konceptbil utan en närapå seriemässig modell som vi får se nästa år när det är 40-årsjubileum för Golf GTI. Turbomotorn ger 265 hk och kan dessutom få 26 hk extra under kortare perioder.

VW Golf GTI Clubsport – färdig för 40-årsjubileum 2016
VW Golf GTI Clubsport har fått toppeffekten i sin 2,0-liters turbomotor höjd till 265 hk, 35 hk mer än GTI Performance.

Ni som kan er Golf GTI-historik vet att Volkswagen alltid firar sina jubileum med specialmodeller, ofta kallade "Edition". Det är GTI-modeller med extra effekt och mer utrustning samt några diskreta detaljer i exteriören som avslöjar att detta är en specialmodell.

Dessa specialmodeller har åtminstone hittills byggts under rätt kort period och i låga serier. Orörda originalbilar i fint skick har fått en fin prisutveckling eftersom de är eftersökta av bilsamlare. Och det är ingen djärv gissning att bilen vi ser på bilderna här också blir eftertraktad om några år.

Volkswagen benämner Golf GTI Clubsport som en "konceptbil" men det är nog inte speciellt många detaljer som vi inte också hittar på nästa års jubileumsmodell. Som alla redan räknat ut firar Golf GTI 40-årsjubileum under 2016 och Golf GTI Clubsport är en försmak på den kommande bilen.

VW Golf GTI Clubsport har fått toppeffekten i sin 2,0-liters turbomotor höjd till 265 hk, 35 hk mer än den GTI Performance som säljs i Sverige. Som extra finess kan effekten dessutom tillfälligt höjas med tio procent. Denna "extra boost" gör att toppeffekten i Golf GTI Clubsport tillfälligt överstiger den vi hittar i koncernkollegan Seat Leon Cupra, som ger 280 hk och 350 Nm mellan 1.700–5.600 rpm.

Några närmare tekniska detaljer nämner inte Volkswagen men vi utgår från att Golf GTI Clubsport får samma Haldex VAQ-differentialbroms som GTI Performance och Leon Cupra har. Sexväxlad manuell låda eller sexstegad DSG-automat är också något som vi antar finns med på listan. Konceptbilen rullar på 19-tumsfälgar, vilket sannolikt finns med som tillval när seriemodellen lanseras nästa år.

 

Missa inte denna läsning:

Golf GTI firar 35-årsjubileum med specialmodell

 

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Nu blev jag sugen på en VW Golf GTI Clubsport!
222
46