Ny gps-teknik ger precision på bara några centimeter

Snart kan gps-tekniken i din mobil eller navigator bli mer än hundra gånger bättre – med hjälp av smart mjukvara som amerikanska forskare tagit fram.

Dagens gps-system är inte särskilt precisa – åtminstone inte i vanliga konsumentprodukter, där noggrannheten kan variera mellan en till tio meter. Men nu har forskare vid University of Texas utvecklat mjukvara för att bättre läsa av gps-enhetens position.

Fördelen är alltså att det även i framtiden kommer gå att använda den inbyggda gps-enheten i mobilen eller navigationssystemet. Det är mjukvaran som ändras vilket också gör detta till en billig lösning, enligt forskarna. Det behövs inga dyra specialantenner.

Forskarna har lyckats få till en noggrannhet på bara någon centimeter, skriver Ny Teknik, och det nystartade bolaget Radiosense där tekniken utvecklas samarbetar med Samsung för att kunna bygga in tekniken i framtida mobiltelefoner.

I framtiden kan gps-tekniken exempelvis användas när bilar kommunicerar med varandra. Då kan en bil varna för ett hinder på vägen och visa med centimeterprecision exakt var hindret är.

"Då kan din bil planera i förväg och undvika en krock", säger Todd Humphreys på avdelningen för flygteknik och mekanik, i ett pressmeddelande.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag tycker det är viktigt att utveckla gps-teknik med bättre precision.
264
7