VW Eos är död – länge leve Beetle Cab?

Efter nio års produktion i Autoeuropa, VW:s fabrik Portugal, läggs Volkswagen Eos ner och den får ingen efterföljare. Plåtcabbarna har förlorat i populäritet på bekostnad av allt flera crossovermodeller. Enda öppna alternativet som erbjuds nu i Sverige är Beetle Cabriolet.
Annons

Konsumenterna röstar med fötterna, brukar man säga. Om en produkt inte är efterfrågad får det snabbt konsekvenser. Ford upphörde med Focus CC redan 2010, Volvo avslutade Uddevallafabriken med sista C70 den 25 juni 2013 och Peugeot 308 CC blev nedlagd under slutet av 2014.

Nu läggs även Volkswagen Eos ned. Efter nio års produktion i Setúbal, Portugal, har det sista exemplaret av Eos byggts i Autoeuropa-fabriken. Nedläggningen var inte oväntad då försäljningen varit blygsam och redan i början av 2014 sa VW-chefen Martin Winterkorn att det inte blir någon fortsättning av Eos.

Förhoppningen var att kunderna skulle gå vidare till VW Golf Cabriolet och Beetle Cabriolet istället. I Sverige finns bara Beetle Cabriolet kvar som det enda alternativet för de som önskar vindrufs i en bil från Volkswagen. Har vi förstått försäljningssiffrorna rätt är det bara en handfull Beetle Cabriolet som levereras varje år i Sverige. Försäljningen av Eos i Sverige upphörde efter årsskiftet 2013/2014.

Plåtcabbarna och även de vanliga cabrioleterna med sufflettak har blivit utkonkurrerade av allt fler crossovermodeller. De som vill ha något annorlunda söker sig inte längre till en taklös modell. Plåtcab går långt tillbaka i historien men storsäljaren i Sverige som startade något av en trend var Peugeot 206 CC (år 2000) och efterföljaren 207 CC (2007). Tittar vi på Blocket.se hittar vi 28 Volkswagen Eos till salu just nu. Att hitta en hygglig bil kring 100.000 kronor verkar inte allt för svårt. Eos är alltså ovanlig, men har en bit kvar till samlarbilstatus.

Framtiden för Volkswagens fabrik i Portugal är om inte oviss så i alla fall föremål för spekulation. Scirocco går mot slutet av sin livscykel och familjebussarna Sharan och Seat Alhambra fick nyligen ett lyft för att sälja ytterligare tre år. Men vad händer efter 2017–2018?

 

Missa inte denna läsning:

Volkswagen Eos får ingen efterföljare

 

VW Eos är död – länge leve Beetle Cab?
Båda de här bilarna finns inte längre på den svenska marknaden, Volkswagen Eos och VW Golf Cabriolet. Det är bara Beetle Cabriolet kvar för den som vill ha vindrufs, från Volkswagen. Foto: James Holm.
Annons
Annons
Rulla till toppen