Följ med i Porsche 919 Hybrid på ett supersnabbt varv runt Le Mans

Dagens racebilar för långdistansracing är nästan obegripligt snabba med låg vikt, aerodynamik som pressa ner bilarna och väldigt kraftfulla hybridsystem. Systemeffekten ligger kring 1.000 hk och ändå är bilarna snålare än en moped – nästan. Följ med i den här filmen och upplev dina snabbaste tre minuter någonsin, Timo Bernhard pressar ut absolut allt ur sin Porsche 919 Hybrid.

Hur snabb är "snabb"? Väldigt snabb, efter att ha pressats tillbaka i stolen av den oerhörda hastighet som vi får förmedlat i den här filmen. Timo Bernhard kör här det näst snabbaste varvet någonsin under förra veckans kval och tävling på Le Mans, 3:17,767.

Hastigheten är ett resultat av den syrerika kvällsluften och att det är kval med nästan tom bana. Stora utmaningen på Le Mans för LMP1-förarna är annars de ständiga omkörningarna av långsammare bilar.

Skruva gärna upp ljudet och lyssna på Porsches fantastiska V4-motor med "över 500 hk" och elmotorn på framaxeln lägger till ytterligare "över 400 hk". Bromskraftsåtervinningen hörs på ett påtagligt sätt vid inbromsning och elmotorns muntra vinande finns även med vid accelerationen ut ur kurvorna.

Timo Bernhard ger verkligen allt i det här kvalvarvet och mest obegripligt är väl kurvhastigheterna. Bilarna ger så mycket downforce att Michelin-slicksen fördubblar sin kontaktyta i kurvorna. Med närmare 1.000 hk i systemeffekt blir prestanda blixtrande, 0–100 km/h går på 2,0 sekunder och 0–200 km/h på endast 4,5 sekunder. Chikanerna tar ner toppfarten på Mulsannerakan men det går ändå runt 330 km/h som snabbast. I Arnagekurvorna är man nere i 70 km/h som långsammast.

De av er som fortfarande tror att 24-timmars på Le Mans handlar om att spara på materialet och få bilen att hålla hela sträckan får tänka om. Sedan många år är Le Mans ett sprintrace med plattan i mattan hela tiden, det är bara det att man kör fyra vanliga långdistansrace i följd.

 

Missa inte denna läsning:

Årets Le Mans – ett sprintlopp i 24 timmar!

 

Porsche 919 Hybrid Le Mans

Med närmare 1.000 hk som maximal systemeffekt är Porsche 919 Hybrid väldigt snabb ut ur kurvorna. KLICKA PÅ BILDEN FÖR STÖRRE VERSION Foto och World Copyright: Ebrey / LAT Photographic.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Huj! Jag visste att sportvagnarna var snabba, men det här var imponerande!
174
3