Koenigsegg One:1 sätter nytt rekord 0–300–0 km/h

Nu har Koenigsegg rullat ut sin megacar One:1 till testbanan i Ängelholm och satt nya rekord för distansen noll till 300 km/h och tillbaka till noll igen. Officiella rekordet lyder nu 17,95 sekunder och att accelerera upp till 300 km/h tar bara 11,92 sekunder. Med 1.360 hk fördelat på lika många kilon är det kanske inte oväntat, men mest coolt är att testföraren Robert Serwanski utför mätningarna utan händerna på ratten – snacka om stabil supersportbil!

Minnesgoda läsare och besökare här på sajten kommer ihåg att det var hösten 2011 som Koenigsegg förbluffade världen med en serie körningar i intervallet 0–300–0 km/h. Den gången var det Koenigsegg Agera R som satte tiden 21,19 sekunder, ett officiellt Guinness World Record.

Men den 8 juni var det dags igen och under fyra timmar på morgonen testade man Koenigsegg One:1, den bil som kallas för världens första "megacar" (en miljon watt, 1.360 hk). Även denna gång höll man till på flygfältet i Ängelholm och bilen var helt "standard", inklusive de Michelin Pilot Sport 2 Cup däck som den levereras med. Fältet är 1,5 kilometer långt, lite kort egentligen men för Koenigsegg One:1 räcker det mer än väl.

Tiderna som man fick fram anges i faktarutan nedtill på sidan. Noterbart är att flera mätningar gjordes och med lite kreativt pusslande med bästa resultaten skulle man kunna få ihop en teoretisk tid 0–300–0 km/h som är ännu lägre, 17,49 sekunder. Bilen kördes av Koenigseggs förare Robert Serwanski och för säkerhetens skull finns det en full bur monterad i bilen, vilket ökar vikten med 50 kilo. Säkerhetsbur är tillval i One:1 och Agera RS.

En kul detalj i sammanhanget som vi noterar i videon är att Robert Serwanski demonstrerar bilens stabilitet genom att nästan inte alls använda händerna på ratten. Acceleration och nedbromsning sker utan dramatik, precis som det ska vara.

De nya tiderna från Koenigsegg innebär att One:1 även är snabbare än Hennessey Venom GT som i början på 2013 slog tiderna från Agera R. Hennessey Venom GT körde då 0–300 km/h på 13,63 sekunder och 0–200 mph på 14,5 sekunder.

 

Missa inte denna läsning:

Koenigsegg One:1 körd på Spa av F1-föraren Adrian Sutil

 

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Det här var verkligen imponerande. Christian och hans team är bara att gratulera!
1170
16