Volkswagen nära genombrott med nytt superbatteri

Ny batteriteknik ska ge betydligt längre räckvidd i nya elbilar från Volkswagen, men tekniken är också en risk för alla som redan köpt en elbil. "Tekniken man köper idag riskerar att vara helt föråldrad om några år", säger experten.
Annons

Räckvidden är det stora problemet med elbilarna, verkar många tycka. När vi testade elbilar i nummer 25/2013 klarade Nissan Leaf knappt tolv mil. Tesla har betydligt längre räckvidd men kostar å andra sidan betydligt mer.

Nu är Volkswagen nära ett tekniskt genombrott när det gäller batteriteknik vilket skulle innebära en räckvidd på 30 mil, avslöjar Volkswagenchefen Martin Winterkorn.

"Vi vet egentligen inte hur man säljer elbilar"
Glöm elbilar – det är laddhybrider som gäller för Volvo

Det nya ”superbatteriet”, som Martin Winterkorn själv kallar det, utvecklas i Silicon Valley och är både starkare, mindre och billigare än dagens batterier. Det blir viktigt i de kommande elbilarna från Volkswagen. Exakt vad den nya batteritekniken består av, och när den kan lanseras, vill inte Martin Winterkorn avslöja.

”En eldriven Volkswagen som kan åka 30 mil på el är i sikte. Det blir ett kvantsprång för elbilarna”, säger han till tyska tidningen Bild, skriver Autocar.

Konkurrensen bland elbilstillverkarna är hård. Även med en räckvidd på 30 mil hamnar Volkswagens elbilar i skuggan av Tesla Model S, men 30 mil är fortfarande fullt tillräckligt för de flesta vardagsbilister – och om batterierna dessutom är billigare gynnar det förstås också kunderna.

Ett annat frågetecken gäller andrahandsvärdet – många tvekar inför att köpa en elbil eftersom utvecklingen går så snabbt.

”Det här illustrerar dilemmat med elektrifieringen av bilen. Tekniken är inte ’mogen’ vilket gör att dagens köpare tar en stor risk. Risken består i att tekniken man köper idag riskerar att vara helt föråldrad om några år”, säger Jonas Björkman, vd på KVD Bilpriser.se.

Chevrolet utvecklar just nu en elbil under namnet Bolt som ska kosta 240.000 kronor och som ska ha en uppgiven räckvidd på över 30 mil. Hos Tesla pågår utvecklingen av nya Model 3, som hamnar i samma storleksklass som BMW 3-serie. Tesla Model 3 ska kosta 300.000 kronor, klara 35 mil på en laddning och premiärvisas 2016.

Vad är din bil värd? Testa själv direkt på sajten!

Christian von Koenigsegg hyllar elbilar – och sågar BMW M5
Audi skippar pekskärm och storsatsar på elbilar – ska utmana Tesla
Annons
Annons
Rulla till toppen