Världens starkaste, fyrcylindriga motor

Det är en dags för en varsam uppgradering av AMG:s minsta modeller men det är inget ”smått” över motorstyrkan – här pratar vi om världens starkaste, fyrcylindriga motor. CLA och GLA 45 4Matic får 21 hk extra, vilket ger 381 hk och 475 Nm i toppeffekt.
Annons

Vi har inte hört många klagomål på effekten i AMG:s minsta modeller, CLA 45 AMG 4Matic och GLA 45 AMG 4Matic. Men vid årsskiftet kom nya Audi RS 3 Sportback med sin 2,5-liters turbofemma och höjd toppeffekt till 367 hk och 465 Nm, tillräckligt för att bli starkast i kompaktklassen.

Det har ryktats länge att Mercedes skulle höja effekten i sin turbofyra och det blev bekräftat i slutet av juni när uppdaterade Mercedes A 45 AMG 4Matic presenterades. Samma uppgradering gäller från och med september också för syskonen Mercedes CLA 45 AMG 4Matic, Mercedes CLA 45 AMG 4Matic Shooting Brake och Mercedes GLA 45 AMG 4Matic. Det innebär 21 extra hästkrafter och ytterligare 25 Nm i vridmoment.

Med 381 hk (280 kW) och 475 Nm hävdar Mercedes att de har världens starkaste fyrcylindriga personbilsmotor. Den sjustegade automatlådan har uppdaterats, chassikomponenterna har finjusterats och även den elektroniska styrningen har fått en uppgradering.

Allt sammantaget har det gett en tydlig prestandaförbättring. Mercedes CLA 45 4Matic gör nu 0–100 km/h på 4,2 sekunder, en förbättring med 0,4 sekunder. Motsvarande tid för Shooting Brake är 4,3 sekunder och GLA är bara obetydligt långsammare med sina 4,4 sekunder. Bränsleförbrukningen enligt EU-cykeln är fortsatt blygsam, från 6,9 l/100 km och 161 g/km i CO2-utsläpp. Men som vi alla vet är den siffran inget som gäller när man utnyttjar hästarna.

Att klara 0–100 km/h på 4,2 sekunder är förstås väldigt imponerande för en bil i kompaktklassen och som av en händelse är det en tiondel snabbare än Audi RS 3 Sportback.

Men hästkraftskriget i kompaktklassen är ingalunda avslutat. Som vi berättade i våras har Volkswagens utvecklingschef Heinz-Jakob Neusser bekräftat att konceptbilen Golf R 400 ska serieproduceras och kommer nästa år. VW Golf R 400 får en vidareutvecklad version av EA888-motorn som sitter i bland annat Audi S3 och VW Golf GTI samt Golf R. Intressant nog har utvecklingsarbetet med Volkswagen Golf R 400 letts av Fritz Eichler, som tidigare jobbade för Mercedes och bland annat tog fram tvålitersturbon till 45 AMG-modellerna.

 

Missa inte denna läsning:

Mercedes tar till sig av kritiken – A-klass får ett lyft

 

Världens starkaste, fyrcylindriga motor
Mercedes CLA 45 4Matic är snabbast i syskonskaran och gör nu 0–100 km/h på 4,2 sekunder, en förbättring med 0,4 sekunder. KLICKA PÅ BILDEN FÖR STÖRRE VERSI
Världens starkaste, fyrcylindriga motor
KLICKA PÅ BILDEN FÖR STÖRRE VERSION
Världens starkaste, fyrcylindriga motor
KLICKA PÅ BILDEN FÖR STÖRRE VERSION
Annons
Annons
Rulla till toppen