Prov: ”Nya Audi R8 är en hyllningskonsert till sugmotorn”

Erik Trulsson försöker förstå vad han nyss upplevt – nya generationen Audi R8. V10-motorn är underbar: "Det kan vara sista gången i världshistorien som mänskligheten får ta del av en så finstämd sugmotor av den här kalibern!" Missa inte att lyssna på motorljudet.

Ja, vad tror ni? Är Erik Trulsson nöjd med sin provkörning av nya Audi R8? Vi tycker att leendet säger det mesta! KLICKA PÅ BILDEN FÖR STÖRRE VERSION

Erik, berätta för oss, hur är den?

Ja, alltså motorn i den här bilen är helt sanslös! Audi gör inte om misstaget att sätta en för snäll motor i R8 vid lansering. Därför har vi fått köra V10 plus som har 610 hk. SEXHUNDRATIO HÄSTKRAFTER! Fattar du hur mycket det är?

Ja, det måste gå undan.

Alltså grejen är egentligen att Audi R8 nu kan vara ännu snällare när du är snäll mot den. Den går både mjukt och bekvämt om du hanterar den varsamt. Men när du sedan låter V10-motorn sjunga ut. Herregud säger jag bara! 0–100 på 3,2 och 0–200 km/h på 9,9 sekunder! 117 hk per liter. Varje hästkraft behöver bara flytta på 2,38 kg. Plus mina då så klart.

Låter den bra?

Joråsåattehh! Jag tror att detta kan vara sista gången i världshistorien som mänskligheten får ta del av en så finstämd sugmotor av den här kalibern. Så den är som en hyllningskonsert för sugmotorns hela tidsera. Maxvarv ligger på 8.700 r/min och toppeffekten strax därunder. Ljudet är minst sagt ljuvligt, öronbedövande och förtrollande på en gång. Dessutom har tian nu också börjat smälla och bluddra vid gasuppsläpp och nedväxlingar.

Men den måste väl dra massor med bensin?

Trots effektuppdateringen är nya R8 faktiskt 13 procent snålare än förra generationen. Nya bilen har start/stopp, cylinderavstängning och ett "seglingsläge" i växellådan. Cylinderavstängningen märks över huvud taget inte. Den aktiveras på de fyra översta växlarna och i farter upp till 120 km/h helt utan symboler i instrumenten eller ryck i drivlinan. Det är ena cylinderraden som helt enkelt stängs av elektroniskt, och motorn alternerar hela tiden mellan de olika cylinderraderna för att hålla temperaturen i katalysatorerna uppe. Det femcylindriga ljudet är rejsigt i sig så det behövs inget tramsigt högtalarljud som Audi har laborerat med tidigare. Men visst, den drar fortfarande en hel del bensin när man utnyttjar hästarna.

 

Två versioner erbjuds: "vanliga" Audi R8 V10 med 540 hästkrafter och 540 Nm samt R8 V10 Plus som ger 610 hästkrafter och 560 Nm. Den snabbare versionen fixar 0–100 km/h på 3,2 sekunder och 0–200 på 9,9 sekunder. Toppfarten anges till 330 km/h.

Ser den inte ut som tidigare?

Jo, nya Audi R8 kan tyckas vara lik förra generationen i proportionerna. Men när man ser den nya bilen på riktigt har den en mycket modernare formgivning. Vassare linjer och modernare design. Audi är noga med att behålla den tydliga identitet man skapade med R8, men har samtidigt gett den nya bilen alla features som den bredare single frame-grillen, kantiga avgasutblås och det man kalla för virtual cockpit.

Och vad var det absolut fetaste med provkörningen?

Det var när jag fick åka med i banracern R8 LMS på slicks med Audis fabriksförare runt banan i mörker. Det gick något så in i vassen fort att jag fick kalibrera om hela min världsbild. En hjälm har aldrig någonsin känts så tung vid inbromsning och kurvtagning. Den racing jag själv håller på med känns plötsligt som någon form av slowmotion-hobby.

Jojo, men vad var bäst med bilen du körde själv?

Ja du, ta och plocka upp Audi-bilagan som kommer med ams nummer 17 för att läsa hela historien från provkörningen! Där får du dessutom en hel del annat material där vi frossar i Audis coolaste modeller. Hela 36 fullmatade sidor om Audi. Missa inte!

Missa inte denna läsning:

Audi R8 behåller V10-motorn – men manuella lådan försvinner

Lyssna på den underbara V10:an. Klicka på bilden nedan. 
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!
Skulle jag köpa en bil i det här segmentet så vore nya Audi R8 mitt val!
310
193