A-traktor byggd för 30 km/h – körde ifrån polisen i 140 km/h

Under natten till fredagen såg en mc-polis i Knivsta att en A-traktor körde betydligt fortare än de 30 km/h som den maximalt får gå i. Hastigheten ökade till 140 km/h och när A-traktorn svängde in på en grusväg avbröt polisen förföljandet. Ingen gärningsman är gripen.

Volvo 740 är en populär modell för de som vill bygga en A-traktor. Bilen på bilden har inget med polisjakten att göra. Tror vi...

En A-traktor får ha en maximal toppfart på 30 km/h men eftersom man får köra "bilen" redan vid 15 års ålder är den ändå ett populärt fordon hos motorintresserad ungdom. Men ute på landsbygden, där polisen sällan syns till, har det hänt att A-traktorer modifierats och körts i betydligt högre hastigheter.

Ett sådant fordon upptäckte en mc-polis utanför Knivsta, mellan Stockholm och Uppsala, natten till fredagen. Mc-polisen försökte stoppa A-traktorn, en blålila Volvo 740, men hastigheten ökade och som mest körde man i 140 km/h.

När A-traktorn svängde in på en grusväg valde polisen att avbryta förföljandet, för att undvika en trafikolycka. Polisen hade då noterat att föraren uppenbarligen var väl förtrogen med vägarna runt Knivsta. Biljakten filmades av polisen.

En anmälan om vårdslöshet i trafik är upprättad och polisen hoppas nu få in tips från allmänheten som gör att man kan hitta A-traktorn och dess förare. Att i efterhand bevisa vem som kört A-traktorn vid det aktuella tillfället blir dock svårt för åklagaren att leda i bevis.

De så kallade EPA-traktorerna började byggas om på 30-talet till jordbruksredskap. När moderna traktorer kom på 50-talet skrotades många EPA-traktorer men ungdomar insåg att det var ett fiffigt sätt att köra "bil" redan vid 15 års ålder. 1975 kom ett förslag att förbjuda EPA-traktorerna men det blev ett ramaskri och man skapade istället en kompromiss som innebar att befintliga EPA-traktorer fick vara kvar och nya byggas med ett nytt regelverk. De nya fordonen fick namnet A-traktor och ska bland annat ha ett utväxlingsförhållande på 10:1, vilket man brukar uppnå genom att ha dubbla växellådor.

 

Missa inte denna läsning:

Ny James Bond trailer bjuder spektakulära biljakter

 

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Vem orkar köra i 30 km/h? Jag har full förståelse för att en A-traktor går fortare, ibland!
565
337