Officiell: Här är nya Volkswagen Tiguan – kommer som laddhybrid

Med mycket ny teknik, många motoralternativ och lägre vikt siktar Volkswagen in sig rakt på svenska suv-köpare med nyutvecklade Tiguan.

Officiell: Här är nya Volkswagen Tiguan – kommer som laddhybrid
Volkswagen Tiguan bjuder inte på några större designöverraskningar utan den känns direkt igen som en Volkswagen. Den nya modellen blir längre, bredare och lägre än föregångaren och framför allt växer axelavståndet, något som ger bättre utrymme i baksätet och större bagageutrymme.

Volkswagen Tiguan har blivit en av märkets viktigaste modeller nu när allt fler bilköpare väljer en suv. Åtta år efter premiären är det nu dags för en helt ny generation och den premiärvisas på bilsalongen i Frankfurt.

Precis som många andra nya Volkswagenmodeller baseras Tiguan på MQB-plattformen. Det ska ge bättre innerutrymmen och en viktminskning på omkring 50 kilo.

Det betyder också att Volkswagen Tiguan får ta del av en hel del ny teknik, som adaptiv farthållare med kökörningsassistent, autobroms med fotgängarvarning, Apple Carplay och Android Auto samt de digitala instrumenten med 12,3-tumsskärm som ersätter de analoga mätarna.

Volkswagen Tiguan kommer också med R-Line-paket där bland annat 19-tumsfälgar, sportstolar och ett bodykit ingår.

Som vanligt hos Volkswagen finns gott om motoralternativ: Tiguan kommer i hela åtta versioner – fyra bensinare och fyra dieslar på mellan 125 och 240 hästkrafter. Toppversionen på dieselsidan har alltså samma motor som Passat i form av en fyrcylindrig dubbelturbodiesel med 500 Nm. Maximal dragvikt blir 2,5 ton.

Volkswagen visar också upp Tiguan som laddhybrid i Frankfurt, en modell som döps till Tiguan GTE, men den är än så länge bara ett koncept. Körcykeln för att mäta förbrukning för laddhybrider är extremt "snäll" men Volkswagen lovar en förbrukning på 1,9 l/100 km. Det gör att bilen får ta del av supermiljöbilspremien.

Volkswagen Tiguan GTE har en bensinmotor på 1,4 liter och en elmotor som skickar kraften genom en sexstegad dubbelkopplingslåda. Systemeffekten ligger på 218 hästkrafter och bilen klarar fem mil på eldrift. En smart detalj är att Tiguan GTE har solcellstak som kan förlänga räckvidden. Men det finns ingen "elektrisk fyrhjulsdrift" som i en del andra laddhybrider: både bensinmotorn och elmotorn driver framhjulen.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag tycker nya Tiguan ser bra ut. Snyggt jobbat, Volkswagen!
835
109